Τουρκία: Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή και χιλιάδες δίκες προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Τουρκία: Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή και χιλιάδες δίκες προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Στην πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ρίχνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε αποκλειστική του συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

«Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ, το οποίο κυβερνά, υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή.

«Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρεται τη θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας”», αποκάλυψε Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν παρέλειψε επίσης να απαντήσει στους Ευρωπαίους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα. Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία δεν οδηγούν πουθενά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος να καταλογίζεται στον Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα (το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου) το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%».

Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις», αλλά και ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα, τέλος, αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Το ίδιο ισχύει, δε, και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο: «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες»…