Εκκαθαρίσεις μέχρι και για... διαρροή ερωτικού βίντεο στην Τουρκία

Εκκαθαρίσεις μέχρι και για... διαρροή ερωτικού βίντεο στην Τουρκία

Παρεμφερή σκάνδαλα είχαν κηλιδώσει την υπόληψη ηγετικών στελεχών του εθνικιστικού κόμματος MHP.

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 36 ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε όταν διέρρευσε ένα βίντεο το οποίο στοίχισε την θέση του στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Οι Αρχές συνδέουν την υπόθεση με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Βετεράνος της πολιτικής, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηλικίας σήμερα 78 ετών, υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) το 2010 μετά την προβολή στο Διαδίκτυο ενός βίντεο όπου εμφανιζόταν να έχει εξωσυζυγική σχέση με μια βουλευτίνα του κόμματός του. Εκείνος είχε καταγγείλει μια «συνωμοσία».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 89 ανθρώπων που συνδέονται με αυτά τα βίντεο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Τουλάχιστον 36 εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Επικαλούμενο την εισαγγελία, το τουρκικό πρακτορείο διευκρινίζει ότι αυτές οι κρατήσεις σχετίζονται με την έρευνα σχετικά με «την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ (FETO)», όπως αποκαλούν οι τουρκικές αρχές το δίκτυο του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα βίντεο διέρρευσαν και είδαν το φως της δημοσιότητας έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δικτύου του ιεροκήρυκα.