ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της 60χρονης που μαχαιρώθηκε από τον μανιακό στο Λονδίνο (pics&vids)

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της 60χρονης που μαχαιρώθηκε από τον μανιακό στο Λονδίνο (pics&vids)

Η άτυχη γυναίκα, αμερικανίδα πολίτης σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αστυνομίας του Λονδίνου, μαχαιρώθηκε στην πλάτη από έναν 19χρονο Νορβηγό πολίτη, σομαλικής καταγωγής ο οποίος με την επίθεσή του άφησε άλλους πέντε τραυματίες.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΓΥΡΩ ΤΗΣ - ΣΟΜΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Είναι ακόμα εδώ, είναι ακόμα εδώ!», ήταν τα γεμάτα αγωνία τελευταία λόγια της 60χρονης, λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στην πλατεία Ράσελ του Λονδίνου, γύρω στις 00:30 της Πέμπτης (04/08), μαχαιρωμένη από έναν αφηνιασμένο νεαρό.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η 60χρονη, καθώς κείτονταν σε μια λίμνη αίματος κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους τρομοκρατημένους τουρίστες που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα κι επιχείρησαν να την βοηθήσουν.

«Είναι ακόμα εδώ», φώναξε καθώς βρισκόταν στις αγκαλιές μιας οικογένειας Ισπανών τουριστών κι ενώ ο 19χρονος συνέχισε να μαχαιρώνει αδιακρίτως όποιον έβλεπε μπροστά του, στην πλάτη, τα χέρια και τα πλευρά, με τα θύματά του να πέφτουν κάτω ουρλιάζοντας μέσα στα αίματα.

«Προσπαθούσα να την παρηγορήσω, να την βοηθήσω», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «τότε είπε "είναι ακόμα εδώ, είναι ακόμα εδώ" πριν χάσει τις αισθήσεις της. Και τότε είδα κάποιον. Περιφερόταν. Φαινόταν διαταραγμένος».

Ένας άλλος μάρτυρας, που περνούσε από το σημείο της επίθεσης με το ποδήλατό του, δήλωσε ότι ο δολοφόνος χτυπούσε τα θύματά του με ένα μαχαίρι, χωρίς να βγάζει άχνα.

«Ήταν ένας τρελός που έτρεχε γύρω γύρω με ένα μαχαίρι και χτυπούσε τυχαία ανθρώπους, μαχαιρώνοντάς τους. Χτυπούσε όποιον έβλεπε μπροστά του», περιέγραψε άλλος μάρτυρας.

Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, συνέλαβαν το νεαρό αφού τον ακινητοποίησαν χρησιμοποιώντας taser. Ο φερόμενος ως δράστης πέρασε το βράδυ στο νοσοκομείο όπως και οι δύο γυναίκες και τρεις άντρες που τραυμάτισε κατά τη διάρκεια της επίθεσής του.

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη

Οι τραυματίες είναι βρετανικής, ισραηλινής, αυστραλιανής και ισπανικής υπηκοότητας. Τρεις από αυτούς πήραν αργότερα εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ ο ύποπτος ανακρίνεται.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

Ο δράστης της επίθεσης είναι νορβηγός πολίτης, σομαλικής καταγωγής και μέχρι αυτή τη στιγμή η έρευνα δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να παραπέμπουν σε ριζοσπαστικοποίησή του και, κατά συνέπεια, τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας, ο 19χρονος, θεωρείται ύποπτος για φόνο ενώ δεν αναφέρεται πλέον ονομαστικά ως ενδεχόμενο η τρομοκρατική ενέργεια καθώς μέχρι τώρα, η έρευνα δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να παραπέμπουν σε ριζοσπαστικοποίηση και, κατά συνέπεια, τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Αστυνομίας, η επίθεση αποδίδεται σε ψυχική διαταραχή.

«Συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε την έρευνά μας στη διανοητική υγεία (του υπόπτου) διατηρώντας ανοικτό πνεύμα όσον αφορά το κίνητρο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πνευματική υγεία (του υπόπτου) είναι ένας παράγοντας αυτής της τρομερής επίθεσης. Παραμένουμε ωστόσο ανοικτοί όσον αφορά το κίνητρο», δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι.

Την έρευνα έχει αναλάβει το τμήμα ανθρωποκτονιών της λονδρέζικης αστυνομίας με την υποστήριξη του τμήματος κατά της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν συνέστησε στους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν ήρεμοι αλλά και σε εγρήγορση, ενώ χθες η αστυνομία αποφάσισε να αναπτύξει και άλλους αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις