ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση G20 για συντονισμένη δράση

Δέσμευση G20 για συντονισμένη δράση
Η ομάδας των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη...

«Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε συντονισμένη δράση όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση της ρευστότητας και τη στήριξη της λειτουργίας των χρηματαγορών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι χώρες της G20.

Η ομάδας των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα δράσουν από κοινού, με τους υπουργούς τους των Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τους τραπεζών να δεσμεύονται ότι θα «λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τρόπο συντονισμένο για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα πρώτα κλεισίματα να είναι όλα στο κόκκινο: -2,18% για το Τόκιο, -2,17% για το Χονγκ Κονγκ, -3,79% για τη Σαγκάη, -3,82% για τη Σεούλ και -2,90% για το Σίδνεϊ.

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7, δεσμεύτηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι δύο δηλώσεις υπογραμμίζουν τις ανησυχίες μετά την απόφαση την Παρασκευή το βράδυ του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor' s, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.