ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Η εισβολή των Τούρκων στη Συρία και η αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων

Βίντεο ντοκουμέντο: Η εισβολή των Τούρκων στη Συρία και η αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων

Την πρώτη συντονισμένη επίθεσή τους σε συριακό έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους, εκδιώχνοντας μάλιστα τους τζιχαντιστές από τη συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς, εξαπέλυσε με άρματα μάχης η Τουρκία - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από την «Ασπίδα του Ευφράτη» - Ποια η θέση των μεγάλων δυνάμεων.

Την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτανε στην Άγκυρα, προκειμένου να μιλήσει για το συριακό ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το θερμόμετρο του πολέμου στη Συρία είχε χτυπήσει «κόκκινο» με τουρκικά άρματα να εισβάλουν στην γειτονική χώρα και να σφυροκοπούν στόχους.

Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με άρματα μάχης και την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν επιθετική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, προκειμένου να εξουδετερώσουν αντάρτικους θύλακες του Ισλαμικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δε και άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

siriakos stratos

Συγκεκριμένα, περίπου 10 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας τις πρώτες πρωινές ώρες, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, πριν από την αυγή, μια επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» με τη συμμετοχή μαχητικών του αεροσκαφών και των ειδικών του δυνάμεων για να εκδιώξει το ΙΚ από την Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές και η Δαμασκός καταδικάζουν πάντως την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι συνιστά εισβολή στο έδαφός τους.

siria2

«Στο συριακό έδαφος εισήλθαν σήμερα από την Τουρκία και αντάρτες του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης που διεξάγεται με στόχο την εκδίωξη από την Τζαραμπλούς των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε στο Reuters διοικητής των Σύρων ανταρτών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά αφότου το ΙΚ ανακήρυξε, τον Ιούνιο του 2014, την ίδρυση του «χαλιφάτου» του στις περιοχές που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στο έδαφος της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ που οι τζιχαντιστές πρόβαλαν τόσο λίγη αντίσταση σε μια επίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που κατείχαν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, ο οποίος είναι ειδικός στη Συρία, η Τζαραμπλούς έχει περίπου 30.000 κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Ο πληθυσμός της είναι κυρίως αραβικός, αλλά πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, τον Ιανουάριο του 2014, στην πόλη ζούσαν πολλά μέλη της τουρκομανικής και της κουρδικής μειονότητας.

tourkia syria 3

Τουλάχιστον 30 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από την Τζαραμπλούς

Λίγες ώρες αργότερα, οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την Τζαραμπλούς, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

«Ολόκληρη η Τζαραμπλούς απελευθερώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής μιας οργάνωσης ανταρτών, της Σουλτάν Μουράντ που συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης αυτής στη βόρεια Συρία.

Ένας εκπρόσωπος μιας άλλης οργάνωσης των ανταρτών, της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές υποχώρησαν προς την κατεύθυνση της πόλης αλ Μπαμπ, νοτιοδυτικά της Τζαραμπλούς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, γνωστοποίησε από την πλευρά του πως η Τζαραμπλούς έπεσε στα χέρια των ανταρτών, καθώς «ελάχιστη αντίσταση» προβλήθηκε από την πλευρά των τζιχαντιστών.

«Μπήκαμε στην πόλη από τη νότια πλευρά» είχε αναφέρει νωρίτερα ο Οτμάν.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Ανατολή μετέδιδε ότι οι συριακές δυνάμεις που στηρίζονται από τουρκικά άρματα μάχης, μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπήκαν στην Τζαραμπλούς, μια κοινότητα πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Από την πλαυρά του, ένας διοικητής της ανταρτικής ομάδας Φάλακ αλ Σαμ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ που βρίσκονταν στην Τζαράμπλους την εγκατέλειψαν, ενώ ορισμένοι από αυτούς παραδόθηκαν.

«Οι μαχητές του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) αποσύρθηκαν από πολλά χωριά στα περίχωρα της Τζαράμπλους και κατευθύνονται νότια προς την πόλη Αλ Μπαμπ», τόνισε ο διοικητής της Φάλακ αλ Σαμ.

tourkia syria

Σύροι αντάρτες κατέλαβαν επίσης τέσσερα χωριά στη βόρεια Συρία

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πήραν επίσης τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επίθεσης με τουρκικές δυνάμεις, η οποία έχει σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Σημειώνεται ότι συνολικά 46 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την επιχείρηση που έχει σκοπό τον έλεγχο της πόλης Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο.

tourkia syria 5

Ερντογάν: Η επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους πολιτοφύλακες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα του άρχισε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία που έχουν στόχο να σταματήσουν τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και της κουρδικής πολιτοφυλακής PYD.

«Η Τουρκία έχει επιτύχει μια πιο ασφαλή, πιο ισχυρή θέση και πιο ελπιδοφόρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Αρχίσαμε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 04.00 σήμερα το πρωί με στόχο να εξαλείψουμε τις απειλές που θέτει το ΙΚ και οι Κούρδοι της Συρίας», υπογράμμισε ακόμα ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να «θέσει ένα τέλος» στα προβλήματα στα τουρκικά σύνορα, καθώς δέχεται συχνές επιθέσεις στην περιοχή των συνόρων της από περιοχές της γειτονικής Συρίας.

Οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου στη γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα πληρώσουν «ακριβά», κατέληξε ο Ερντογάν, καθιστώντας σαφές πως «η Τουρκία θέλει να απομακρύνει τη σκιά που έχει ρίξει το Ισλαμικό Κράτος στη θρησκεία του Ισλάμ».

«Σημείο καμπής στον αγώνα κατά του ΙΚ η επιχείρηση για την εκδίωξη των μαχητών του από την Τζαραμπλούς»

Σημείο καμπής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους συνιστά η επιχείρηση για την εκκαθάριση της πόλης Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία από τους μαχητές της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, σημείωσε ότι η επιχείρηση για την Τζαραμπλούς θα επιταχύνει την απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία δέχεται επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορά της και απόδειξη αυτού αποτελεί η πρόσφατη επίθεση στην Γκαζιάντεπ», ανέφερε, καταλήγοντας: «Σκοπός μας (...) είναι να εξαλείψουμε τις απειλές κατά της Τουρκίας».

tourkia syria 2

ΗΠΑ και Βερολίνο στο πλευρό της Τουρκίας

ΗΠΑ και Γερμανία προσέφεραν μάλιστα την υποστήριξή τους στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία.
Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις του διεθνούς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας, αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ», δήλωσε πως «σέβεται» την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχοι των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.

«Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρά εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

siria5

Το συριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας», κατήγγειλε ωστόσο το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας τουρκικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Δαμασκός «καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, το συριακό ΥΠΕΞ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τουρκική «επίθεση».

Έντονη ανησυχία από Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε, τέλος, μέσω ανακοίνωσης, ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας…

Σχετικές ειδήσεις