ΚΟΣΜΟΣ

Έτινγκερ: Απίθανη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τον Ερντογάν στην εξουσία

Έτινγκερ: Απίθανη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τον Ερντογάν στην εξουσία

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόεδρος, εξέφρασε ο Γερμανός Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είναι πιθανόν ένα θέμα για την περίοδο μετά τον Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, συμπληρώνοντας: «Με δεδομένη την κατάσταση που ισχύει σήμερα, η ένταξη δεν είναι ρεαλιστική έως και την επόμενη δεκαετία».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως δεν βλέπει η Τουρκία να γίνεται μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, σημειώνοντας πως η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί την Τουρκία ακόμη και αν η Άγκυρα εκπλήρωνε αύριο όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός Επίτροπος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν θα στοιχημάτιζε πολλά υπέρ του Brexit.

«Ξεκινάμε από την αρχή ότι η ψήφος των πολιτών είναι πολιτικά δεσμευτική για τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός στη λαϊκή γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας:

«Αλλά είναι πιθανόν η κοινή γνώμη να αλλάξει αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί μετά το Brexit».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα στοιχημάτιζα πολλά υπέρ ενός Brexit"», κατέληξε ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα πάντα με τον Έτινγκερ, όσο περισσότερο η Βρετανία περιμένει προτού ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, τόσο «η οικονομική και πολιτική κατάσταση θα γίνεται πιο αβέβαιη»…