ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κούρδοι και τουρκικές δυνάμεις συμφώνησαν για εκεχειρία

Συρία: Κούρδοι και τουρκικές δυνάμεις συμφώνησαν για εκεχειρία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που επιχειρούν στη βόρεια Συρία, και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της περιοχής συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Centcom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.

«Τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποτρέψει μια εξάπλωση των μαχών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων της Συρίας, δύο από τους κρισιμότερους συμμάχους της στη μάχη εναντίον του ΙΚ.

Επιβεβαιώνει αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Σε ισχύ βρίσκεται μια εκεχειρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων πολιτοφυλάκων που επιχειρούν στην περιοχή της Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία, και αποτελούν σύμμαχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επιβεβαίωσε ένας Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος μιας άλλης οργάνωσης–συμμάχου των SDF.

«Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και τηρείται», δήλωσε ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίζ, που έχει συμμαχήσει με τις SDF.

Παράλληλα όμως, ένας διοικητής σε μία από τις οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που φέρουν την στήριξη της Τουρκίας και έχουν συγκρουστεί με οργανώσεις των SDF νότια της Τζαραμπλούς, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία εκεχειρία, αλλά σημειώθηκε μια παύση της στρατιωτικής επιχείρησης. «Δεν υπάρχει καμία εκεχειρία και καμία κατάπαυση των εχθροπραξιών. Αλλά σταμάτησαν οι επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η επανεκκίνηση της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Centcom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας είχε δηλώσει πως «τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους».

Σχετικές ειδήσεις