Τουρκία: Η κυβέρνηση υπόσχεται να ανοικοδομήσει τις περιοχές που γκρέμισε στις μάχες κάτα του PKK

Newsbomb

Η τουρκική κυβέρνηση θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια λίρες (3,4 δισεκ. δολάρια, περίπου 3 δισεκ. ευρώ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, για να ανοικοδομηθεί η περιοχή, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εξήγγειλε χθες (4/9) ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η τουρκική κυβέρνηση υπολόγιζε στο πρόσφατο παρελθόν ότι περίπου 6.000 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί στις συγκρούσεις και ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση θα φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ (345 εκατ. δολάρια, 309 εκατ. Ευρώ).

«Επενδύουμε 10 δισεκατομμύρια λίρες», ανέφερε ο Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ντιγιάρμπακιρ. «Στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν οικοδομούμε όμορφα σπίτια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, η κυβέρνηση θα επενδύσει σε επτά αστικά κέντρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου θα οικοδομηθούν κατοικίες, τεμένη και νοσοκομεία. Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί επίσης στην ανοικοδόμηση της ιστορικής συνοικίας Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, εξήγγειλε ο Γιλντιρίμ.

Τα ρωμαϊκά τείχη που περιβάλλουν τη Σουρ έχουν ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η συνοικία υπέστη τεράστιες ζημιές στις εχθροπραξίες που μαίνονταν εκεί επί μήνες φέτος, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες ότι μπορεί να είναι αδύνατο να αποκατασταθεί.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved