ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Προς αναβολή οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

Αυστρία: Προς αναβολή οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

Ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν από τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, στις 2 Οκτωβρίου, όλες πλέον οι ενδείξεις συντείνουν σε μία αναβολή του.

Η αναβολή αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (12/09/2016) το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Τόσο ο υποψήφιος των Πράσινων και νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3%), όσο και ο αντίπαλός του, υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ (49,7%), εμφανίζονται σίγουροι για την αναβολή του επαναληπτικού γύρου.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει έντονα επιφυλακτικός ως προς το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά η νέα προσφυγή στις κάλπες, έπειτα από τις διαπιστώσεις για κάποια σφάλματα στην παραγωγή των φακέλων για τις επιστολικές ψήφους, που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας τις περασμένες ημέρες και που, κατά την άποψη αρκετών ιθυνόντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αδιάβλητο της ετυμηγορίας και να οδηγήσουν κατόπιν σε νέα προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, οι οποίοι επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαΐου, με την "νομικίστικη" απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η ενδεχόμενη τώρα αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο "φιάσκο".

Ο ακροδεξιός υποψήφιος επανέλαβε την απαίτησή του, κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σχετικές ειδήσεις