ΚΟΣΜΟΣ

Οδομαχίες στη Β. Καρολίνα για τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς (vids)

Οδομαχίες στη Β. Καρολίνα για τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς (vids)

Ο αστυνομικός τέθηκε σε αργία εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν επίσης Αφροαμερικανό αστυνομικό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει και η Εθνική Οδός 85, όπου έγιναν τα επεισόδια, είχε δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Charlotte Observer.

Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε ο φόνος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, 43 ετών. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο άνδρας αυτός, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και φωνάζοντας το σύνθημα «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Σκοτ κρατούσε ένα όπλο όταν πλησίασε μια ομάδα αστυνομικών σε ένα πάρκινγκ της πόλης. Η δήμαρχος του Σάρλοτ Τζένιφερ Ρόμπερτς υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες του αστυνομικού Μπρέντλεϊ Βίνσον, ο οποίος εντάχθηκε στο σώμα το 2014.

Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WSOC-TV μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Πολλά αστυνομικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση και καταστράφηκαν. Ένα κατάστημα λεηλατήθηκε από τους διαδηλωτές.

Ο Βίνσον τέθηκε σε αργία εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετείχε σε μια ομάδα αστυνομικών που είχαν αναλάβει να συλλάβουν έναν ύποπτο. Ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, που δεν ήταν ο καταζητούμενος, βρισκόταν στο πάρκινγκ ενός κτηρίου και ήταν οπλισμένος. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αισθάνθηκαν ότι «απειλούνταν» και άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Η οικογένεια του αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή και υποστηρίζει ότι το θύμα κρατούσε ένα βιβλίο. Η κόρη του ανέφερε μάλιστα ότι ο πατέρας της περίμενε στο πάρκινγκ τον αδελφό της.

Οι ταραχές στο Σάρλοτ ξέσπασαν λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Τέρενς Κράτσερ, ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό στην Τούλσα της Οκλαχόμας. Το επεισόδιο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από κάμερες της αστυνομίας.

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνεται καθαρά ένας άνδρας, ο 40χρονος Κράτσερ, να προχωρεί προς το αυτοκίνητό του με τα χέρια ψηλά. Ο Κράτσερ, τον οποίο παρακολουθούσε ένας αστυνομικός από ελικόπτερο, απλώνει τα χέρια του προς το αυτοκίνητο και τότε δέχεται τον πυροβολισμό.

Ο Τσακ Τζόρνταν, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τούλσα, παραδέχτηκε ότι οι εικόνες αυτές είναι «ανησυχητικές». Δεν βρέθηκε κανένα όπλο, ούτε πάνω στον Κράτσερ ούτε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Τα νέα αυτά επεισόδια έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά σειρά πυροβολισμών εναντίον Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς τα δύο τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις