ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα τρόμου στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τέσσερις νοσηλευτές σε ιατρικό κέντρο

Νύχτα τρόμου στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τέσσερις νοσηλευτές σε ιατρικό κέντρο

Το ιατρικό αυτό κέντρο προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες σε 750 τραυματίες τον μήνα -Οι ΗΠΑ ζητουν να καθηλωθούν στο έδαφος τα συριακά μαχητικά για να εφαρμοστεί η εκεχειρία -Η Μόσχα τονίζει πως ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρισκόταν στην περιοχή της Συρίας όπου επλήγη η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών

Τέσσερις Σύροι, μέλη ιατρικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γαλλία, σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα ιατρικό κέντρο στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, ανακοίνωσε σήμερα η μκο Ένωση Οργανώσεων Αρωγής και Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM).

Δύο νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή αυτή που έπληξε χθες, το ιατρικό κέντρο στην περιοχή Χαν Τουμάν, ενώ ένας ακόμη νοσηλευτής είναι σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η UOSSM.

Μέλη της μκο είναι γιατροί της συριακής διασποράς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν θύματα κάτω από τα ερείπια, διευκρίνισε η μκο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην επιδρομή σκοτώθηκαν επίσης «εννέα μέλη του Στρατού της Κατάκτησης» που εργάζονταν στο ιατρικό κέντρο. Ο συνασπισμός αυτών ενόπλων οργανώσεων περιλαμβάνει επίσης το Μέτωπο Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα) και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την εθνικότητα των αεροσκαφών που μετείχαν στις επιδρομές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters που επίσης επικαλείται το Παρατηρητήριο, την επίθεση πραγματοποίησαν συριακά και ρωσικά αεροπλάνα.

«Λόγω της σφοδρότητας των πληγμάτων, τα τρία επίπεδα (του κτιρίου του ιατρικού κέντρου) κατέρρευσαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς», δήλωσε ο Άχμεντ Ντμπάις, διευθυντής της UOSSM.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Συρία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με 135 επιθέσεις εναντίον ιατρικών κέντρων να έχουν καταγραφεί το 2015.

Αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη βόρεια της Δαμασκού

Αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη σήμερα βόρεια της Δαμασκού, ωστόσο παραμένει ασαφές αν καταρρίφθηκε ή συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στην περιοχή της Ανατολικής Καλαμούν, κοντά στην Δαμασκό. Η τύχη του πιλότου παραμένει άγνωστη, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο αναφέρει ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να φροντίσει ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας να καθηλωθούν στο έδαφος για να μην βομβαρδίζουν πλέον θέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης και άμαχους πολίτες.

Παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον ζητά μετ' επιτάσεως την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης, της 9ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την αποκατάσταση της εκεχειρίας που κατέρρευσε την Δευτέρα και την «απαγόρευση πτήσης» των αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Κέρι κάλεσε όλες τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε πλευρά επιχειρεί να σαμποτάρει την εκεχειρία και είπε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί η «σφαγή» στη Συρία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας «εντείνει τις αμφιβολίες» για το κατά πόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούν σε όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι ακούγοντάς τον νόμιζε ότι βρίσκεται σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν».

Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει μια «διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στο κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Υποστήριξε επίσης ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχει αποτέλεσμα μόνο στην περίπτωση που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν ταυτόχρονα βήματα. «Διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός», τόνισε.

Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος Predator βρισκόταν στην περιοχή όπου οχήματα της πομπής των Ηνωμένων Εθνών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια επλήγησαν την Δευτέρα (19/09) στην Συρία και εμφανίστηκε στο σημείο λεπτά πριν το περιστατικό.

Ο Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, τόνισε πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και έφτασε στην περιοχή λίγα λεπτά πριν οχήματα της πομπής πιάσουν φωτιά, ενώ έφυγε περίπου 30 λεπτά αργότερα.

Σημείωσε πως τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος–εδάφους.

«Μόνο οι χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών γνωρίζουν τι συνέβαινε εκεί την κρίσιμη στιγμή και ποια αποστολή πραγματοποιούσαν», υπογράμμισε ο Κονασένκοφ με ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν καταλήγει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία των αεροσκαφών.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου επανέλαβε τις διαψεύσεις για οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στο συμβάν, τονίζοντας πως οι κατηγορίες της Δύσης ότι η Μόσχα ευθύνεται άμεσα ή εμμέσως για το πλήγμα της αυτοκινητοπομπής αποτελούν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τον βομβαρδισμό σύρων στρατιωτών που εξαπέλυσαν το Σάββατο (17/09) αεροσκάφη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων κοντά στο αεροδρόμιο της Ντέιρ Εζόρ.

Πρόσθεσε πως ρωσικά αεροσκάφη δεν βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την στιγμή και δεν πραγματοποίησαν κανένα αεροπορικό βομβαρδισμό εκεί, σημειώνοντας πως η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ το ίδιο βράδυ για το περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις