ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Η αυτοκινητοπομπή στη Συρία δεν επλήγη από αεροπορική επιδρομή

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Η αυτοκινητοπομπή στη Συρία δεν επλήγη από αεροπορική επιδρομή

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ανέστειλαν όλες τις αυτοκινητοπομπές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία έπειτα από την αεροπορική επιδρομή που έπληξε αυτοκινητοπομπή που αποτελείτο από 31 φορτηγά αργά χθες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 20 χωρών που συγκροτούν την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας συμφώνησαν κατά την σημερινή τους συνάντηση στην ανάγκη να επιδιωχθεί μια εκεχειρία σε όλη την συριακή επικράτεια με βάση την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, παρά την βία που μαίνεται στην χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι χώρες - μέλη της Ομάδας επίσης συζήτησαν την σημασία να συνεχίσει η άσκηση πίεσης στις τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και το Μέτωπο αλ Νόσρα, ενώ αναγνώρισαν τις δυσκολίες διαχωρισμού των μαχητών της αλ Νόσρα από τα μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης σε κάποιες περιοχές της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του.

Το περιστατικό συγκέντρωσε την καταδίκη του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει την οργή της για το περιστατικό, με την Μόσχα όμως να παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ούτε η ρωσική ούτε η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή, ενώ ο Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε σε ανακοίνωση του, ότι η αυτοκινητοπομπή δεν επλήγη από αέρος, αλλά τα οχήματα καταστράφηκαν από φωτιά, που προκάλεσε το φορτίο που μετέφεραν.

«Μελετήσαμε λεπτομερώς το οπτικοακουστικό υλικό από το περιστατικό με τους αποκαλούμενους "ακτιβιστές" και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε από πυρομαχικά», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που κατέγραφε την κίνηση της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και δέχθηκε επίθεση αργά χθες στην επαρχία του Χαλεπιού.

Στις εικόνες αυτές φαίνεται, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ότι ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν μαχητές και ρυμουλκούσε οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος συνόδευε την αυτοκινητοπομπή.

Το βίντεο μεταδόθηκε από τον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossyia 1 και συνοδευόταν από σχολιασμό του εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ.

«Η ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την κίνηση της αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια κατά μήκος των περιοχών του Χαλεπιού που ελέγχονται από μαχητές, έδειξε νέες λεπτομέρειες. Φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο ότι ένα φορτηγό των "τρομοκρατών" που ρυμουλκούσε όπλο μεγάλου διαμετρήματος κινείται μαζί με την αυτοκινητοπομπή», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος καλύπτει ποιον: είτε το φορτηγό που έφερε τον οπλισμό καλύπτει το κομβόι με τους εθελοντές της ομάδας Λευκά Κράνη, είτε το ανάποδο», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις