ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικές μεθόδους που θα ζήλευε και ο Όργουελ προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ (Vids)

Αστυνομικές μεθόδους που θα ζήλευε και ο Όργουελ προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ (Vids)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σχολίασε πολύ θετικά χθες (21/9) σε εκκλησία Αφροαμερικανών τη μέθοδο της αστυνομίας να σταματά και να πραγματοποιεί σωματικές έρευνες σε περαστικούς στο πεζοδρόμιο. Από την άλλη μεριά, η μέθοδος αυτή αστυνομικής έρευνας έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, αλλά και ερωτήματα νομικής φύσης για την εγκυρότητά της.

Η τακτική αυτή, κατά την οποία οι αστυνομικοί σταματούν πεζούς στο πεζοδρόμιο, τους κάνουν ερωτήσεις, αλλά και σωματική έρευνα, άρχισε να εφαρμόζεται στη Νέα Υόρκη, την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ρούντι Τζουλιάνι, σήμερα, από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εφαρμογή της μεθόδου πίεσαν τις αστυνομικές διοικήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, αλλά και στο Νιούαρκ, να περιορίσουν την εφαρμογή της, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην παρακολούθηση υπόπτων, αλλά και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών.

«Θα εφαρμόσω τη μέθοδο αυτή, με τη σωματική έρευνα και τις ερωτήσεις στο πεζοδρόμιο», δήλωσε ο Τραμπ, στη διάρκεια κλειστής προεκλογικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στο Κλίβελαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών.

«Θα εξετάσω την κατάσταση. Θα δω τι γίνεται στο Σικάγο. Σκέφτομαι την τακτική αυτή των ερευνών στο πεζοδρόμιο. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε με άριστο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται στην τελική προεκλογική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τα προεκλογικά τους επιτελεία ενδιαφέρονται άμεσα για την αύξηση της πολιτικής διείσδυσής τους, στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, αλλά και στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων, στους οποίους φαίνεται ότι η Κλίντον έχει το προβάδισμα.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ, διαμορφώνει ένα προεκλογικό προφίλ προεδρικού υποψηφίου που είναι βασισμένο στη αρχή της τήρησης «του νόμου και της τάξης».

Έτσι, οι εξαγγελίες του, προκαλούν την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που τις χαρακτηρίζει ως επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών, που ζουν στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα των αστυνομικών ελέγχων κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας

Οι τακτικές αστυνομικού ελέγχου στις ΗΠΑ, μετά τις ακραίες αντιδράσεις των αστυνομικών με θύματα Αφροαμερικανούς, αλλά και τα ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, έχουν κυρίαρχη θέση στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά τη συνεχιζόμενη για δύο ημέρες κοινωνική αναταραχή στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, που προκλήθηκε μετά το θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε 43χρονος Αφροαμερικανός από αστυνομικό την Τρίτη (20/9).

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινητοποιώντας μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και πολιτειακές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική αστυνομία.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική, σημασία για τον γενικό προεκλογικό αγώνα που έχει εισέλθει στο τελικό του στάδιο, με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να προσπαθούν να αυξήσουν τις επιρροή τους, στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων, αλλά και στους Αφροαμερικάνους. Η κινητοποίηση της εθνοφρουράς, δηλώνει επίσης ότι το εσωτερικό σύστημα ασφάλειας των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη πολιτεία έχει φτάσει στα όρια του, ενώ το ενδεχόμενο γενίκευσης των ταραχών παραμένει ανοιχτό.

Στο πεδίο των θεμάτων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και των διεθνών προκλήσεων, τόσο η Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να πείσουν για την επάρκεια των προσόντων τους, προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά τα προεδρικά τους καθήκοντα, στην περίπτωση της εκλογής του ενός ή του άλλου στο Λευκό Οίκο.

Η Χίλαρι Κλίντον επικαλείται την εμπειρία που απέκτησε κατά τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την άλλη μεριά, το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ επενδύει προεκλογικά στις τηλεοπτικές εικόνες των συναντήσεων που είχε με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου οι ψηφοφόροι να πειστούν ότι ο ίδιος μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά τις διεθνείς προκλήσεις.

Σχετικές ειδήσεις