ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα-βόμβα σήμερα στην Ουγγαρία - Το δεύτερο δυνατό χαστούκι στην ΕΕ μετά το Brexit;

Δημοψήφισμα-βόμβα σήμερα στην Ουγγαρία - Το δεύτερο δυνατό χαστούκι στην ΕΕ μετά το Brexit;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα (2/10), ενισχύοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλά και διεθνώς, ενόψει των νέων μαχών στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί με τις Βρυξέλλες.

Ο Όρμπαν, στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά στους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ενώ πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια πέρασαν από το ουγγρικό έδαφος, καθ’ οδόν προς πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, φέτος οι ουγγρικές Αρχές κατέγραψαν περίπου 18.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idők χθες, ο Όρμπαν κάλεσε για νιοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της όσον αφορά στη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν στην ανοικτή επιστολή του που δημοσίευσε η Μαγιάρ Ίντεκ.

Ακόμη, εξήγγειλε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Ενώ η Βουδαπέστη επιμένει ότι η πολιτική όσον αφορά στη μετανάστευση πρέπει να χαράσσεται από τα εθνικά κράτη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα.

Προχθές Παρασκευή περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εναντίον του δημοψηφίσματος.

Η σκληρή προσέγγιση του Όρμπαν στο ζήτημα βρήκε συμμάχους σε άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80%, εξ όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν, θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, η συμμετοχή μπορεί να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00 (ώρες Ελλάδας). Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Όρμπαν συνδέει τη μαζική έλευση προσφύγων από τη Μέση Ανατολή με την αύξηση του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ. Η σκληρή ρητορική του έναντι των μεταναστών έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Ουγγαρία και εκτιμάται ότι ήταν ο βασικός λόγος που διευρύνθηκε το προβάδισμα του κόμματός του, του Φίντες, επί της αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις