ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Κυβέρνηση και FARC συνεχίζουν την ειρήνη παρά το «όχι» του δημοψηφίσματος

Κολομβία: Κυβέρνηση και FARC συνεχίζουν την ειρήνη παρά το «όχι» του δημοψηφίσματος

O πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος παραδέχθηκε την ήττα του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή (2/10), στο οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνησή του με την οργάνωση Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια.

«Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, καθώς βάσει των αποτελεσμάτων με το 99,91% των ψήφων καταμετρημένο, το «όχι» επικρατεί με 50,22% επί του «ναι» που συγκεντρώνει 49,77%.

Ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες

Ο πρόεδρος της Κολομβίας είπε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί το πώς θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα πλήξει την σταθερότητα της χώρας.

Ο ηγέτης των FARC διαβεβαιώνει ότι η οργάνωσή του θέλει ειρήνη

Νωρίτερα, ο ηγέτης των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο είχε δηλώσει ότι η παράταξή του συνεχίζει να επιθυμεί την ειρήνη, παρά την απόρριψη από τους πολίτες της συμφωνίας που υπέγραψε με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Οι FARC επαναλαμβάνουν ότι προτίθενται πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τις λέξεις ως όπλα για την οικοδόμηση του μέλλοντος», τόνισε ο Λοντόνιο, γνωστός και με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Προς τον λαό της Κολομβίας που ονειρεύεται την ειρήνη, (λέμε) βασιστείτε πάνω μας, η ειρήνη θα θριαμβεύσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων