ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ακυρώνεται το δημοψήφισμα – Επιμένει ο πρωθυπουργός

Ουγγαρία: Ακυρώνεται το δημοψήφισμα – Επιμένει ο πρωθυπουργός

Ποσοστό 39,9% των Ούγγρων προσήλθε τελικά στις κάλπες για το δημοψήφισμα κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κρίνεται άκυρο, καθώς απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 50%.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ουγγαρία κατά της πολιτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε το μέτρο.

Ωστόσο η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που είναι σχεδόν οριστικά.

Βάσει των αποτελεσμάτων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων, οι ψηφοφόροι που πήγαν να ψηφίσουν δεν αντιπροσώπευαν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Σε αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων 3,23 εκατομμύρια είπαν «όχι» στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Νωρίτερα, ο κ. Όρμπαν είχε χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «εντυπωσιακό».

Όπως είπε, θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σχετικές ειδήσεις