ΚΟΣΜΟΣ

Σε κόκκινο συναγερμό Αϊτή, Κούβα και Τζαμάικα για τον τυφώνα Μάθιου

Σε κόκκινο συναγερμό Αϊτή, Κούβα και Τζαμάικα για τον τυφώνα Μάθιου

O τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει την Καραϊβική, απειλεί άμεσα την Αϊτή και την Τζαμάικα, ενώ σήμερα Δευτέρα (3/10) αναμένεται να «χτυπήσει» την Κούβα, με τους μετεωρολόγους του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης τυφώνων (NHC) να προειδοποιούν για υψηλό κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων καταστροφών.

Προς το παρόν ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα και παραμένει στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson.

Το φαινόμενο κινείται με μόλις 7 χιλιόμετρα την ώρα προς την Τζαμάικα και την Αϊτή τις οποίες θα πλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ανατολικές ακτές της Κούβας θα πληγούν περισσότερο την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις.

Όπως επισημαίνεται στο επίσημο δελτίο που εκδόθηκε στις 21:00 ώρα Ελλάδας, την Κυριακή, ο Μάθιου βρίσκεται σε απόσταση 535 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά του Πορτ ο Πρενς, της πρωτεύουσας της Αϊτής και σε απόσταση 475 χιλιομέτρων νότια νοτιοανατολικά του Κίνγκστον, της πρωτεύουσας της Τζαμάικας.

Η Τζαμάικα όπως επίσης οι νότιες ακτές της Αϊτής και οι ανατολικές επαρχίες της Κούβας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να σαρώσουν τις περιοχές αυτές θυελλώδεις άνεμοι και να σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το NHC προβλέπει ότι το ύψος της βροχής ενδέχεται να φθάσει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή και έως το 1 μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Στην ανατολική Τζαμάικα η βροχή αναμένεται στα 25- 50 εκατοστά.

Ελλείψεις στα διαθέσιμα μέσα

Η Αϊτή η φτωχότερη χώρας της περιοχής αύξησε χθες το βράδυ το επίπεδο συναγερμού από το πορτοκαλί στο κόκκινο, το ανώτερο, αφού προχώρησε σε προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων στα νότια, την ζώνη που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ασθενείς ενός νοσοκομείου στην πόλη Κάγιες, στα νότια, απομακρύνθηκαν εξαιτίας των φόβων πλημμυρών.

«Υπάρχουν προβλήματα στα διαθέσιμα μέσα» παραδέχθηκε ο Τζούντε Σενάτους, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών «όμως δίνουμε μεγάλη έμφαση στην υπευθυνότητα των πολιτών, την αλληλεγγύη: αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας» εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκκένωση του Γκουαντάναμο

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν το προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο και τις οικογένειές τους από την στρατιωτική βάση και την αμφιλεγόμενη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Αναφορικά με τους 61 κρατουμένους του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» βρίσκονται στις ειδικές εγκαταστάσεις των φυλακών που τους προστατεύουν από τέτοιου είδους φαινόμενα, επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο μετέβη στο Σαντιάγκο, την περιοχή που απειλείται περισσότερο, για να επιβλέπει ο ίδιος τις προετοιμασίες.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν τον τυφώνα σα να ήταν δύο φορές ισχυρότερος από τον Σάντι» δήλωσε ο Κάστρο.

Κλειστά τα σχολεία στη Τζαμάικα

Οι αρχές της Τζαμάικας αναμένουν έναν τυφώνα τόσο βίαιο όσο η καταιγίδα Gilbert που είχε πλήξει την χώρα την 12η Σεπτεμβρίου του 1988 και είχε στοιχίσει την ζωή σε 40 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Άντριου Χόλνες περιηγήθηκε στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι "περισσότερο προετοιμασμένη" σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, καθώς πολλά εξ αυτών λειτουργούν ως καταφύγια. Τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ανασταλούν στις 18.00 τοπική ώρα.

Σχετικές ειδήσεις