ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ασκήσουν δριμεία κριτική στη Ρωσία για τη Συρία

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ασκήσουν δριμεία κριτική στη Ρωσία για τη Συρία

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα (Δευτέρα 17/10) να καταδικάσει τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να δρομολογήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστικό υλικό στο Χαλέπι, που τελεί υπό κατάληψη.

Στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τον βομβαρδισμό του ανατολικού Χαλεπιού, όπου έχουν εγκλωβιστεί 275.000 άτομα. Βρίσκεται όμως εσωτερικά σε ασυμφωνία για την στρατηγική έναντι της Ρωσίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειάς της.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο σήμερα, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη και το Λονδίνο, αναμένεται να ασκήσουν την εντονότερη έως τώρα κριτική τους εναντίον των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στο ανατολικό Χαλέπι οι οποίες έχουν ισοπεδώσει νοσοκομεία και έχουν στοχοποιήσει ένα καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω δράσεις από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.

"Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

"Υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", είπε ο Τζόνσον. Οι ΗΠΑ επίσης εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων.

Το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί για διαβούλευση σήμερα αναφέρει ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα καταδικάσουν την "καταστροφική κλιμάκωση" της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 επαναστάτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Θα αναφέρουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων "μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου" και θα καλέσουν "τη Συρία και τους συμμάχους της" να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το πρακτορείο Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ΕΕ θα ζητήσει επίσης και την κατάπαυση του πυρός με αποστολή επιτήρησης, ως μια ανανεωμένη προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα συμπεριλαμβάνουν την επικεφαλής των εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία στις 2 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Βρετανία και η Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα, προωθώντας οικονομικές κυρώσεις για περίπου 20 Σύρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων.

Οι τρείς χώρες θέλουν να προστεθούν αυτά τα άτομα στον κατάλογο των περίπου 200 Σύρων για τους οποίους η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις.

Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται εμπάργκο πετρελαίου και οπλισμού και η απαγόρευση συναλλαγών τους με την κεντρική τράπεζα της Συρίας.

Το Παρίσι και το Λονδίνο ενδέχεται να προτρέψουν άλλους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν την Πέμπτη το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 12 Ρώσους οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στον πόλεμο στη Συρία.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή ημερήσια διάταξη και μπορεί να αποβεί υπερβολικό για τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας μεταξύ μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία.

Οι χώρες αυτές ανησυχούν μήπως προκαλέσουν την οργή του Κρεμλίνου με τις συζητήσεις περί κυρώσεων, και ενδεχομένως απομακρύνουν το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.

"Μερικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές με την κριτική εναντίον της Ρωσίας", επεσήμανε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. "Γνωρίζουν ωστόσο από την άλλη ότι η ΕΕ κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι αδρανεί για το θέμα", πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα και από τα 28 μέλη της ΕΕ.

Ενώ οι συνομιλίες έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα του επείγοντος μετά από διπλωματικές προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη που απέτυχαν να θέσουν τέλος στις αεροπορικές επιθέσεις στο ανατολικό Χαλέπι, αυτό που προβληματίζει την ΕΕ περισσότερο είναι πώς να παραδώσει πόσιμο νερό, ιατρική βοήθεια και τρόφιμα στην περιοχή.

Η ΕΕ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εταίρο ανθρωπιστικής βοήθειας στη σύρραξη, ανακοίνωσε νέο σχέδιο στις 2 Οκτωβρίου για ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ.

Κρατά σχεδόν καθημερινή επαφή, επιπλέον, με σχετικές οργανώσεις, για να ξεκινήσουν την παράδοση των απαραίτητων, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτες τα φορτηγά δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία κυβερνητικού ελέγχου στο ανατολικό Χαλέπι από το δυτικό τμήμα της πόλης.

"Δεν υπάρχει άμεση άρνηση, καθ' εαυτού, αλλά ζητούνται από τους οδηγούς πράγματα τα οποία δεν έχουν, όπως ειδικές άδειες οδήγησης", είπε αξιωματούχος της ΕΕ, και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε μια επιστολή ελεύθερης διέλευσης από τις συριακές αρχές".

Σχετικές ειδήσεις