ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ για Ιράκ: «Οι άμαχοι στη Μοσούλη δε βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά, είναι ο στόχος των πυρών»

ΟΗΕ για Ιράκ: «Οι άμαχοι στη Μοσούλη δε βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά, είναι ο στόχος των πυρών»

Η αύξηση στον αριθμό των τραυματιών άμαχου πληθυσμού από τις συγκρούσεις στην ανατολική Μοσούλη ανάμεσα στις ιρακινές δυνάμεις και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι τόσο μεγάλη που υπερβαίνει τις δυνατότητες της κυβέρνησης του Ιράκ και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων να ανταποκριθούν στην περίθαλψη των τραυματιών, ανέφεραν χθες τα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου 200 τραυματισμένοι άμαχοι πολίτες και στρατιώτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, στον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών που έχει καταγραφεί από την έναρξη της εκστρατείας στις 17 Οκτωβρίου για την ανακατάληψη από τις ιρακινές και τις συμμαχικές δυνάμεις του τελευταίου προπυργίου του ISIS στο Ιράκ, τόνισε η Λιζ Γκράντ, συντονίστρια του έργου ανθρωπιστικής αρωγής των ΗΕ στο Ιράκ.

Η αναλογία των αμάχων στους τραυματίες επίσης αυξάνεται, φτάνοντας σε ποσοστό 20% κατά τον πρώτο μήνα της εκστρατείας, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, αν και μέρος της αύξησης αυτής ενδεχομένως να οφείλεται στην βελτιωμένη πρόσβαση σε περιοχές που προσφάτως καταλήφθηκαν από τους τζιχαντιστές.

«Οι Αρχές κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει επαρκής δυνατότητα για την περίθαλψη των τραυματιών στο πεδίο για να αντιμετωπισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίζονται από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Οι άμαχοι γίνονται στόχος από το ISIS», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Γκράντ.

Μια ισχυρή δύναμη 100.000 ιρακινών στρατιωτών και συμμάχων, που φέρουν την αεροπορική και χερσαία στήριξη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν σχεδόν περικυκλώσει την Μοσούλη, αλλά μέχρι τώρα έχουν κατορθώσει να προκαλέσουν ρήγμα στην γραμμή άμυνας των τζιχαντιστών μόνο στην ανατολική πλευρά της πόλης, κατοχυρώνοντας μια μικρή εδραίωση τους μέσα στην πόλη.

Οι τζιχαντιστές έχουν περιχαρακωθεί ανάμεσα στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο άμαχους κατοίκους και τους χρησιμοποιούν ως μέρος της αμυντικής τους τακτικής να εμποδίσουν την διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών. Μετακινούνται μέσα σε σήραγγες, εξαπολύουν βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες εναντίον στρατευμάτων που προωθούνται στα ενδότερα της πόλης και τους πλήττουν με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και όλμους.

Οι ιρακινές Αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα εκτενή στοιχεία για τον αριθμό των απωλειών, αλλά τα δεδομένα που έχουν συλλέξει τα ΗΕ πιθανώς να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου των απωλειών.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι ολοένα και περισσότεροι άμαχοι θα πέσουν θύματα και ότι θα γίνονται στόχος καθώς η εκστρατεία κλιμακώνεται», τόνισε η Γκαντ. «Οι άμαχοι δεν βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά, γίνονται στόχος πυρών», πρόσθεσε.