ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στο Μιλάνο ο Τυνήσιος δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο Βερολίνο (pics+vid)

Νεκρός στο Μιλάνο ο Τυνήσιος δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο Βερολίνο (pics+vid)

Ειδήσεις για τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο:Ο δράστης φώναξε«μπάσταρδοι αστυνομικοί», πριν πέσει νεκρός έξω από το Μιλάνο, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με δυο Ιταλούς αστυνομικούς, την περασμένη νύχτα, δήλωσαν οι υπεύθυνοι των ερευνών -Ο Τυνήσιος τζιχαντιστής γύρισε ανενόχλητος ολόκληρη την Ευρώπη - Εμφανίζεται σε βίντεο να δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Οργή και ανησυχία στη γείτονα χώρα.

Ο ύποπτος ως δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σκοτώθηκε τη νύχτα στο Μιλάνο αφού τράβηξε όπλο κατά Ιταλού αστυνομικού που του ζήτησε την ταυτότητά του, σύμφωνα με ιταλική αστυνομική πηγή.

Ιταλική αστυνομική περίπολος σταμάτησε τον 24χρονο Τυνήσιο Άνις Άμρι για έλεγχο στοιχείων ταυτότητας ρουτίνας κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Sesto San Giovanni στο Μιλάνο στις 3.30 τοπική ώρα. Πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό, πριν σκοτωθεί ο ίδιος από τα πυρά των αστυνομικών.

tinisios

Δικαστική πηγή δήλωσε ότι η ιταλική αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ο ύποπτος μπορεί να κυκλοφορούσε στην περιοχή αυτή του Μιλάνου. Αναγνωρίσθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία είναι «χωρίς αμφιβολία» ο Τυνήσιος ύποπτος, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Ιταλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο Άμρι είχε επαφές ή, ενδεχομένως, κάποιο δίκτυο σε θέση να τον στηρίξει στην Ιταλία. Ακόμα, εξετάζεται το περιεχόμενο της κάρτας sim του κινητού που είχε στην κατοχή του.

«Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, ήταν ένας άκρως επικίνδυνος φυγόδικος», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε από την πλευρά του πως η τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία παραμένει υψηλή.

Αυτοί είναι οι αστυνομικοί που εξουδετέρωσαν τον Τυνήσιο τρομοκράτη

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον 36χρονο Christian Movio και τον 29χρονο Luca Scata, που σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι ήταν αυτοί που στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής επιχείρησαν έναν έλεγχο ρουτίνας και εξουδετέρωσαν τον 24χρονο Τυνήσιο.

astinomikos italia

Όπως είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο Αμρί άνοιξε αμέσως πυρ κατά των δύο αστυνομικών τραυματίζοντας τον Movio. Ο αστυνομικός ωστόσο δεν έχασε την ψυχραιμία του και ανταπέδωσε τα πυρά τραυματίζοντας θανάσιμα τον 24χρονο Τυνήσιο.

astinomiko italia

Πολλοί Ιταλοί πολίτες άρχισαν πάντως να διαμαρτύρονται, μέσω διαδικτύου, κατά της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης να αναρτήσει τις φωτογραφίες και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δυο αστυνομικών που εντόπισαν τον 'Αμις 'Ανρι και απάντησαν στους πυροβολισμούς του, σοτώνοντάς τον.

Σειρά χρηστών του διαδικτύου απάντησε με επικριτικά μηνύματα στα tweet του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, γράφοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα των δύο αστυνομικών και όλων των συναδέλφων τους. Χαρακτηριστικό το σχόλιο ενός πολίτη ο οποίος διερωτάται «αν θα δημοσιοποιηθεί και η διεύθυνση κατοικίας με το ΑΦΜ των δυο αστυνομικών».

Στο μεταξύ, υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων, μετά την επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας στο Σέστο Σαν Τζοβάνι. Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, στον ιστότοπό του εξέφρασε την άποψη πως «τώρα η Ιταλία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της» και, κατά συνέπεια, ότι «πρέπει να απελαθούν οι παράνομοι μετανάστες». Παράλληλα, ο Γκρίλο τάχθηκε «υπέρ της προσωρινής παύσης της ισχύος της συνθήκης του Σέγκεν, σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων, μέχρις ότου μειωθεί η ένταση και το επίπεδο του συναγερμού».

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί φοβούνται ότι η εξουδετέρωση του τζιχαντιστή τρομοκράτη στο έδαφος της χώρας τους, θα προκαλέσει ενδεχομένως αντίποινα από τους «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους.

Είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Βίντεο όπου ο Τυνήσιος δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Amaq, το οποίο συνδέεται με τους τζιχαντιστές.

«Το αποτέλεσμα του ανθρωποκυνηγητού δεν αλλάζει δυστυχώς το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Γερμανία – παραμένει υψηλό και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο ντε Μεζιέρ είπε ακόμη πως θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τι αλλαγές χρειάζονται ως συνέπεια της επίθεσης, αν και υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών απέλασης.

«Επιφυλάσσομαι του δικαιώματος να υποβάλω και άλλες προτάσεις ώστε η Γερμανία να γίνει ακόμη πιο ασφαλής», είπε.

«Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Christian Movio, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Μινίτι.

«Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα», τόνισε ο Μινίτι ευχαριστώντας όλα τα σώματα ασφαλείας, «για τα οποία η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη».

Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών δείχνει ότι το σύστημα, στο σύνολό του, είναι αποτελεσματικό.

Ο μακελάρης του Βερολίνου διέσχισε τη μισή Ευρώπη ανενόχλητος

Στο έπακρο φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε τις 20 ώρες που σπατάλησαν οι γερμανικές Αρχές ανακρίνοντας λάθος άνθρωπο ο Τυνήσιος που αιματοκύλισε το Βερολίνο - Από τη Γερμανία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην Ιταλία - Ερωτηματικό γιατί επέλεξε τη γείτονα χώρα.

Ο Άνις Άμρι φέρεται να κινήθηκε ανενόχλητος, καθώς στην τσέπη του βρέθηκαν εισιτήρια που αποκαλύπτουν ότι μετά τη φονική επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα, έφτασε στο Σαμπερί της Σαβοΐας στη Γαλλία, από εκεί ταξίδεψε στο Τορίνο της Ιταλίας, ενώ κατέληξε γύρω στη μία τα ξημερώματα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου.

Στη συνέχεια, έφτασε στο Σέστο Σαν Τζοβάνι και κατευθύνθηκε στην πλατεία Πρωτομαγιάς, όταν περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, αστυνομικοί ζήτησαν να ελέγξουν την ταυτότητά του. Ο 24χρονος φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» άνοιξε πυρ τραυματίζοντας έναν αστυνομικό στον ώμο. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

diadromi2

Το γεγονός ότι πέρασε ανενόχλητος από τη Γαλλία, ενώ ήταν ο υπ΄ αριθμόν 1 καταζητούμενος σε όλη την Ευρώπη εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα, ειδικότερα για τις γαλλικές αρχές ασφαλείας, αφού η χώρα βρίσκεται ακόμα σε συναγερμό μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και του περασμένου Ιουλίου στη Νίκαια.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο πατέρας του 24χρονου τζιχαντιστή είχε δηλώσει πως ο γιος του καταδικάστηκε να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Σύμφωνα πάντως με τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είναι σαφές αν ο Αμρί είχε φθάσει στην Ιταλία το 2011 ή το 2012, όπως δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ούτε για πόσο καιρό παρέμεινε εκεί. Κατά την πρώτη του, δε, επαφή με τις ιταλικές αρχές φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν έρευνα για να διαπιστώσουν γιατί ο Αμρί μετέβη στο Μιλάνο, πιστεύοντας ότι είτε αναζητούσε κρησφύγετο, είτε είχε διασυνδέσεις στην ιταλική πόλη.

Υπάρχει δίκτυο που θα τον έκρυβε και θα τον προστάτευε για όσο καιρό χρειαζόταν ή ακολούθησε αντίστροφα μια διαδρομή που είχε ήδη κάνει και θεωρούσε ασφαλή;

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας επισήμανε πως από τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής ενδέχεται να προκύψουν νέα στοιχεία για τη δράση του τρομοκράτη.

Ο Μινίτι ευχαρίστησε επίσης τον αστυνομικό που πυροβολήθηκε, ο οποίος ονομάζεται Κριστιάν Μόβιο, εκ μέρους ολόκληρου του υπουργείου αλλά και της ιταλικής αστυνομίας.

«Του είπα και καλά Χριστούγεννα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Ήταν ο πλέον καταζητούμενος και καταφέραμε αμέσως να τον ταυτοποιήσουμε και να τον εξουδετερώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλειά μας, δουλεύει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά στον πληγωμένο αστυνομικό, συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα.

«Ενημερώσαμε τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα της Γερμανίας, την αστυνομία και τις αρχές», κατέληξε ο υπουργός.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 'Ανις 'Αμρι είχε αρχίσει να εργάζεται μόλις πριν από εννέα μήνες, ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμα η λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδος». Ονομάζεται Λούκα Σκατά, είναι είκοσι εννέα ετών και κατάγεται από τη νότια Ιταλία.

Ο συνάδελφός του, τον οποίο τραυμάτισε στον ώμο ο 'Αμρι πριν πυροβοληθεί θανάσιμα, λέγεται Κρίστιαν Μόβιο, είναι τριάντα έξι ετών και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Πολλά Μέσα ενημέρωσης, στη φάση αυτή, τονίζουν ότι από εδώ και στο εξής αυξάνεται ο κίνδυνος να μπει και η Ιταλία στο στόχαστρο των ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να «εκδικηθούν» για το θάνατο του Τυνήσιου τρομοκράτη…

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι ήταν καταζητούμενος από την γερμανική αστυνομία και είχε επικηρυχθεί με 100.000 ευρώ.

Δείτε εδώ το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο

Πηγή φωτογραφιών: la repubblica

Σχετικές ειδήσεις