ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA γνωρίζει ποιοι είναι οι Ρώσοι που επιχείρησαν να «χακάρουν» τις αμερικανικές εκλογές

Η CIA γνωρίζει ποιοι είναι οι Ρώσοι που επιχείρησαν να «χακάρουν» τις αμερικανικές εκλογές

Η CIA έχει ταυτοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους που έδωσαν υποκλαπέν υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και από στελέχη του κόμματος στον ιστότοπο WikiLeaks κατά παραγγελία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω τρίτων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Όπως δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η CIA και άλλες υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις προσπάθειές της, ξεκινώντας από το να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και φτάνοντας μέχρι στο να παράσχουν βοήθεια στην προεκλογικη εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών παρουσιάστηκε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χθες Πέμπτη, ενώ σήμερα (6/1) πρόκειται να ενημερωθεί σχετικά ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με στόχο να υπονομεύσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Όταν φτάσαμε στον Οκτώβριο είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Τραμπ», δήλωσε ένας αξιωματούχος ο οποίος έχει δει την πλήρη έκθεση και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς είναι απόρρητη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε, το υλικό ακολούθησε μια «πλάγια πορεία» από την GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, ως τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προφανή προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του υλικού, μια κοινή πρακτική των υπηρεσιών Πληροφοριών, μεταξύ αυτών και των αμερικανικών.

Η πλάγια αυτή πορεία επέτρεψε στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να μπορεί να ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ασάνζ δήλωσε άλλωστε ότι δεν έλαβε τα mails που υπεκλάπησαν από το βοηθό της Κλίντον Τζον Ποντέστα και από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «από κρατικό φορέα».

Λεπτομέρειες της έκθεσης ήρθαν στη δημοσιότητα αφού ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι έχει πειστεί ακόμα περισσότερο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Δημοκρατικών.

Σχετικές ειδήσεις