ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνάντηση Αβραμόπουλου με Γιλντιρίμ

Τουρκία: Συνάντηση Αβραμόπουλου με Γιλντιρίμ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου που διεξάγεται από χθες στην Βαυαρική πρωτεύουσα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ομάρ Τσελίκ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημαντική μείωση των αφίξεων από την Τουρκία και τόνισε ότι ΕΕ και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν στενά για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την πίεση που δέχεται η Τουρκία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική της περιοχή. Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε επίσης, ότι η Επιτροπή στήριξε με αποφασιστικότητα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και σημείωσαν ότι οι σχέσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι προσβλέπει στη στήριξη του Ευρωπαίου επιτρόπου προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος και να ξεπερασθούν τα εμπόδια που υπάρχουν. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή, στις 2 Μαρτίου, θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.