ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στη βόρεια Συρία - Αντεπίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Σφοδρές μάχες στη βόρεια Συρία - Αντεπίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν να σταματήσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), που επιθυμούν να περικυκλώσουν τελείως τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία από το 2014, και συγκρούσεις σημειώνονται σε όλα τα μέτωπα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σήμερα γύρω από την Τάκμπα και το αεροδρόμιό της στη βόρεια Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει αντεπιθέσεις για να εμποδίσει την προέλαση των Κούρδων και των Αράβων μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

«Μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα γύρω από τη Ράκα, συνοδευόμενες από αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Οι περισσότερες συγκρούσεις οφείλονται στην αντεπίθεση του ΙΚ. Αν και οι τζιχαντιστές δεν σημειώνουν προόδους, στόχος τους είναι να κουράσουν τους αντιπάλους τους κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Τάκμπα», 55 χιλιόμετρα δυτικά της Ράκα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ράχμαν, 900 μαχητές του ΙΚ από τη Ράκα έχουν σταλεί σε όλα τα μέτωπα γύρω από την πόλη.

Οι Κούρδοι και οι Άραβες μαχητές κατέλαβαν την Κυριακή το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάκμπα, όμως δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ως την ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα πιο βόρεια και η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

«Το μέτωπο της Τάκμπα παραμένει το πιο σημαντικό και οι συγκρούσεις μαίνονται γύρω από την πόλη και γύρω από το αεροδρόμιο», τονίζει το Παρατηρητήριο.

Αντίθετα, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη σήμερα από την πλευρά του φράγματος της Τάκμπα στον ποταμό Ευφράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ