ΚΟΣΜΟΣ

Oι τουρκικές δυνάμεις στην Β. Συρία και μετά τον τερματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη»

Oι τουρκικές δυνάμεις στην Β. Συρία και μετά τον τερματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη»

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βόρεια Συρία παρά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν πριν έξι μήνες και θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για να αποτρέψουν την δημιουργία οποιουδήποτε «ανεπιθύμητου σχηματισμού» στην Συρία, ανακοίνωσε χθες ο τουρκικός στρατός.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδιάφορη απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια στην Συρία.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να προστατέψουμε την εθνική μας ασφάλεια, να αποτρέψουμε τη δημιουργία οποιουδήποτε ανεπιθύμητου σχηματισμού, να επιτρέψουμε στους εκτοπισμένους Σύρους αδερφούς να επιστρέψουν στη χώρα τους και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου η Άγκυρα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και ενάντια της προέλασης των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα έχει παρουσιάσει στην αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στρατιωτικό σχέδιο επιχείρησης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Ράκα, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στην Συρία, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένη απάντηση.