ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στη Συρία: Βομβάρδισαν την Ιντλίμπ με χημικά - 58 νεκροί (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φρίκη στη Συρία: Βομβάρδισαν την Ιντλίμπ με χημικά - 58 νεκροί (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ειδήσεις | Συρία: Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ότι τουλάχιστον 58 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση τοξικού αερίου στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ ΑΕΡΙΑ - ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΤΩΜΑΤΑ

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία, ενώ ήδη το γύρο του Διαδικτύου κάνουν συγκλονιστικές εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας.

Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters, με επείγον τηλεγράφημά του, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρέθηκε επί τόπου, μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν, για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Την ίδια στιγμή πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Orient News ανέφερε πως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, πολλοί από τους οποίους έχουν οδηγηθεί στα νοσοκομεία, με συμπτώματα ασφυξίας από αέρια χλωρίου.

Οι εικόνες σοκάρουν: Εθελοντές χρησιμοποιούν μάνικες νερού για να ξεπλύνουν τους τραυματίες, ενώ διακρίνονται άνθρωποι να βγάζουν αφρούς από το στόμα τους.

Προσοχή: Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σκληρές

idlib4

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα του τοξικού αερίου. Ωστόσο, πολλοί γιατροί των τοπικών νοσοκομείων που άρχισαν να υποδέχονται κατά δεκάδες τα θύματα, ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται πίσω από τη μαζική δολοφονία να κρύβεται το θανατηφόρο νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν (Sarin). Άλλοι, υποστήριξαν πως για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν βαρέλια – βόμβες με αέριο χλωρίου.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς λένε ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη επίθεση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ζητείται η άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Συνασπισμός, μία από τις βασικές συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, ζητά με ανακοίνωσή του «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως».

Παράλληλα, κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες τοξικού αερίου».

Η Μόσχα διαψεύδει ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τη Συρία

Το Ρωσικό υπουργείο Αμύνης με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικημένη περιοχή Χαν Σειχούν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν κανένα πλήγμα στην κατοικημένη περιοχή Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ» δηλώνει κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο με αιχμηρές διατυπώσεις στο Reuters. «Το βρετανικό πρακτορείο, αφού μετέδωσε ότι στον βομβαρδισμό με χημικά της περιοχή Χαν Σειχούν πήραν μέρος ρωσικά αεροσκάφη, κατάφερε να εξαπατήσει και την αρχική πηγή αυτής της είδησης, το βρετανικό "Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", το οποίο δεν είχε μεταδώσει τίποτα παρόμοιο».

Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, στην ανακοίνωση του επισημαίνει πως δεν είναι πρώτη φορά που το Reuters αναλαμβάνει «μια τέτοια πρωτοβουλία» μετάδοσης «παραποιημένων αντιρωσικών ειδήσεων» γεγονός που προκαλεί «μόνο βαθιά λύπη».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνει αναφορά στο τηλεγράφημα που είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι μετέδωσε επικαλούμενο το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι «ρωσικά αεροσκάφη είτε αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης» έπληξαν με χημικά όπλα την πόλη Χαν Σεϊχούν , στην επαρχία Ιντλίμπ. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στην αρχική είδηση, το ‘Παρατηρητήριο’, το μόνο που έκανε ήταν να υποθέσει ότι τα πλήγματα κατάφεραν αεροσκάφη χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε χώρα στην οποία μπορεί να ανήκαν τα αεροσκάφη.

Στη συνέχεια πάντως το πρακτορείο Ρόιτερς, μετέδωσε, επικαλούμενο το πρακτορείο Ria Novosti, με επείγον τηλεγράφημά του την είδηση για την διάψευση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, επισημαίνοντας στο τηλεγράφημα του ότι «πιστεύεται πως την επίθεση με χημικά αέρια πραγματοποίησαν μαχητικά της συριακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 58 άτομα στην νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με μαρτυρίες του Συριακού Παρατηρητηρίου και ιατρικού προσωπικού».

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του κυβερνητικού συριακού στρατού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, δήλωσε στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, ότι ο συριακός στρατός «δεν κάνει και δεν έκανε χρήση χημικών όπλων» στη Συρία.

Ο συριακός στρατός αρνείται ότι επιτέθηκε με τοξικό αέριο

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Χαν Σεϊχούν στην ύπαιθρο της επαρχίας Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 58 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Όμως ο υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό.

Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.

Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες», αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει μια «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα

Η «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Η επίθεση αυτή «ήταν φρικιαστική» και «ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία», είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.

Ολάντ: Η ευθύνη του μακελειού «βαραίνει» τον Άσαντ και τους συμμάχους του

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ για το μακελειό με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα στη βορειοδυτική Συρία, ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.

«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Ολάντ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών της γαλλικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις