ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναξιόπιστος ο ισχυρισμός της Μόσχας για τα χημικά - Συνάντηση Τίλερσον με Λαβρόφ στη Μόσχα

ΗΠΑ: Αναξιόπιστος ο ισχυρισμός της Μόσχας για τα χημικά - Συνάντηση Τίλερσον με Λαβρόφ στη Μόσχα

«Μη αξιόπιστο» χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων στη Συρία προκλήθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη χημικών όπλων μετά από βομβαρδισμό του συριακού στρατού.

Απαντώντας στην θέση της Μόσχας, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν το θεωρούμε αξιόπιστο. Δεν το πιστεύουμε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει στα Ηνωμένα Έθνη ότι η μόλυνση που προκλήθηκε από τα χημικά όπλα των ανταρτών προκάλεσε τους δεκάδες θανάτους.

Συνάντηση Τίλερσον-Λαβρόφ στη Μόσχα στις 11-12 Απριλίου

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφθεί την Μόσχα στις 11-12 Απριλίου για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.

Τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , θα είναι «επίκαιρα ζητήματα στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και τα οποία απαιτούν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών μας».

Συγκεκριμένα στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρωτίστως του «ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που έχουν καταλάβει έδαφος της Συρίας, το συριακό, το μεσανατολικό, οι διενέξεις στην Υεμένη, Λιβύη και Αφγανιστάν, η αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί θετική την πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις σχέσεις, με δεδομένη την βαθιά κρίση που χαρακτηρίζει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις η οποία έχει προκληθεί με υπαιτιότητα των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο επισημαίνει ότι η πρόθεση της αυτή θα κριθεί στην πράξη. «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς, με βάση τις αρχές τις ισοτιμίας, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού των συμφερόντων του ενός απ τον άλλον»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις