ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Στοκχόλμη: Ο Ουζμπέκος μακελάρης ζήτησε «δικό» του μουσουλμάνο δικηγόρο

Επίθεση Στοκχόλμη: Ο Ουζμπέκος μακελάρης ζήτησε «δικό» του μουσουλμάνο δικηγόρο

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Στοκχόλμη, ένας 39χρονος Ουζμπέκος, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος και ομολόγησε πως οδηγούσετο φονικό φορτηγό το οποίο σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 15 σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Στοκχόλμη,ζήτησε την εξαίρεση του δικηγόρου του, ο οποίος είχε διοριστεί αυτεπαγγέλτως από τις αρχές, και την αντικατάστασή του από έναν «σουνίτη μουσουλμάνο» συνήγορο.

Όπως έγινε ωστόσο γνωστό από δικαστική πηγή, οι αρχές απέρριψαν αυτό το αίτημα.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, κατηγορείται ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής έκλεψε ένα φορτηγό και παρέσυρε με αυτό περίπου 20 πεζούς στην πιο πολυσύχναστη εμπορική αρτηρία της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15.

Συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην κοινότητα Μέρστα, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης έχει ομολογήσει την πράξη του, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του επειδή σκότωσε «απίστους».

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στις δικαστικές αρχές της Στοκχόλμης, ο διορισμένος συνήγορος Γιόχαν Έρικσον ανέφερε ότι ο πελάτης του τον απέλυσε λέγοντας ότι θέλει να τον υπερασπιστεί «ένας σουνίτης μουσουλμάνος δικηγόρος» γιατί «μόνο ένας δικηγόρος αυτού του θρησκεύματος μπορεί να εκτιμήσει τα συμφέροντά του με τον καλύτερο τρόπο».

Η δικαστής Μαλού Λίντμπλομ απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ανεπαρκή την αιτιολόγησή του.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ πρόκειται να μεταχθεί αύριο το πρωί ενώπιον δικαστή προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Σουηδίας ζήτησε την προφυλάκιση του 39χρονου Ουζμπέκου.

«Αίτηση για εντολή κράτησης έχει επιδοθεί όσον αφορά στον άνδρα που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου ως ύποπτος για πιθανή πρόκληση εγκλημάτων τρομοκρατίας μέσω φόνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εισαγγελία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως αν η αίτηση εγκριθεί, θα παρατείνει τη χρονική περίοδο προφυλάκισης του υπόπτου από τις αρχές.

Σχετικές ειδήσεις