ΚΟΣΜΟΣ

Τύμπανα πολέμου: Πυρηνική βόμβα βαρύτητας δοκίμασαν οι ΗΠΑ (Pics)

Τύμπανα πολέμου: Πυρηνική βόμβα βαρύτητας δοκίμασαν οι ΗΠΑ (Pics)

Καθώς η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην πρώτη χρήση σε πεδίο πολέμου της συμβατικής «Μητέρας Όλων των Βόμβων», η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή της εκσυγχρονισμένης πυρηνικής βόμβας βαρύτητας στη Νεβάδα.

Η NNSA και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πρώτη πτητική δοκιμασία χρήσης της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας Β61-12 στις 14 Μαρτίου σε μια σειρά δοκιμών με μαχητικά F-16 από τη βάση αεροπορικής δύναμης Νέλλις στο Τόνοπαχ της Νεβάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της NNSA την Πέμπτη (13/4).

b21 new

«Η επιτυχημένη δοκιμή παρείχε κρίσιμα δεδομένα για τις δυνατότητες χρήσης της βόμβας σύμφωνα με τις στρατιωτικές απαιτήσεις», δήλωσε ο Ταξίαρχος Μάικλ Λούτον, αναπληρωτής διοικητικός υπάλληλος της NNSA για στρατιωτικές εφαρμογές.

or 38290

Σημειώνεται ότι η NNSA ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

b61 project 36

Η B61-12 είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση της βόμβας βαρύτητας Β61, η οποία αποτελεί το Νο. 1 όπλο του πυρηνικού οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα από τα σκέλη της λεγόμενης πυρηνικής τριάδας, μαζί με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσονται είτε από σιλό εδάφους είτε από υποβρύχια στον ωκεανό.

nato nuclear bomb

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε πρόσφατα ένα φιλόδοξο - και ακριβό - σχέδιο εκσυγχρονισμού της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ, το οποίο είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του.

Η βόμβα βαρύτητας B61-12 σχεδιάζεται να αντικαταστήσει όλες τις παραλλαγές της B61 που βρίσκονται σε λειτουργία.

Πηγή: Russia Today

Σχετικές ειδήσεις