ΚΟΣΜΟΣ

Γι΄ αυτό ο Τραμπ έριξε τη «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν - Διαψεύδουν απώλειες οι τζιχαντιστές

Γι΄ αυτό ο Τραμπ έριξε τη «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν - Διαψεύδουν απώλειες οι τζιχαντιστές

Τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον αποφάσισε να χτυπήσει τους τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν με τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα, εξήγησε ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγός Τζον Νίκολσον -Το Ισλαμικό Κράτος διαψεύδει πάντως ότι είχε οποιεσδήποτε ανθρώπινες απώλειες.

«Η απόφαση να ρίξουμε μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές βόμβες που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, πάρθηκε μετά από επικοινωνία με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ενώ επρόκειτο ξεκάθαρα για μία απόφαση τακτικής», τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Ήταν το κατάλληλο όπλο, για τον κατάλληλο στόχο».

Η βόμβα GBU-43 των 9.797 κιλών αφέθηκε από αεροσκάφος MC-130 στην περιοχή Αχίν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν, ανατολικά του Αφγανιστάν.

Η βόμβα έπληξε δίκτυο υπογείων τούνελ που χρησιμοποιούσαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών κι Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 36 τζιχαντιστές.

Από την πλευρά του πάντως, το Ισλαμικό Κράτος διέψευσε, μέσω του προπαγανδιστικού οργάνου της, Amaq, ότι υπέστη απώλειες από τον αμερικανικό βομβαρδισμό.

«Πηγή ασφαλείας διέψευσε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq ότι σημειώθηκε οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός από το χθεσινό αμερικανικό πλήγμα στη Νανγκαρχάρ», μετέδωσε το πρακτορείο, αναφερόμενο στη ρίψη βόμβας MOAB GBU-43/B, της «μητέρας όλων των βομβών», όπως αποκαλείται από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Σχετικές ειδήσεις