ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη οι τιμές των σπιτιών στη Μελβούρνη

Στα ύψη οι τιμές των σπιτιών στη Μελβούρνη

Η ανοδική πορεία των τιμών των σπιτιών στη Μελβούρνη αναμένεται να συνεχιστεί κατά 10% στα σπίτια και κατά 7% στα διαμερίσματα.

Οι τιμές των σπιτιών στη Μελβούρνη ξεπέρασαν ήδη αυτές του Σίδνεϊ, κατά το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση ύψους 4%, ενώ στο Σίδνεϊ την ίδια περίοδο η αύξηση κυμάνθηκε στο 2,8%.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές των σπιτιών στη Μελβούρνη σημειώνουν σταθερή άνοδο ανά τρίμηνο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το τελευταίο άλμα των $32.000 να ανεβάζει τη μέση τιμή σπιτιών στις $843.674.

Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή ενός σπιτιού είναι σήμερα κατά $110.000 υψηλότερη από ό,τι ήταν την ίδια εποχή πέρυσι και ότι έχει υπερδιπλασιαστεί σε μια δεκαετία, δεδομένου ότι το 2007 ήταν $386.411.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην αύξηση του πληθυσμού και την αύξηση των ενοικίων που αναγκάζουν τους καταναλωτές να χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξασφάλιση της προκαταβολής που απαιτείται για την αγορά σπιτιού.

Ο γνωστός οικονομολόγος Shane Oliver, είπε ότι η αύξηση της τιμής των σπιτιών σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνάψουν μεγαλύτερα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το άγχος αποπλήρωσης του χρέους.

«Σίγουρα, δεν πρόκειται για ευχάριστα νέα για τους επίδοξους αγοραστές σπιτιών. Οι μόνοι βέβαια που πανηγυρίζουν, είναι εκείνοι που προγραμματίζουν να πουλήσουν ακίνητα» κατέληξε ο κ. Oliver.

Σχετικές ειδήσεις