ΚΟΣΜΟΣ

Λεπτές ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί: Έτοιμες για επίθεση κατά της Β. Κορέας οι ΗΠΑ

Λεπτές ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί: Έτοιμες για επίθεση κατά της Β. Κορέας οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ και να αναστείλει ή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» απέναντι στη Βόρεια Κορέα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εξαπολύσει «πυρηνική επίθεση» εναντίον της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή ακόμα και των ΗΠΑ.

«Η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» προειδοποίησε ο Τίλερσον, ο οποίος προεδρεύει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.

«Όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Εξάλλου ο Τίλερσον προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

«Με κάθε εκτόξευση και πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα ωθεί τη βορειοανατολική Ασία και τον πλανήτη πιο κοντά στην αστάθεια και τη διασυνοριακή σύρραξη» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγκγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τον απευθείας διάλογο με το καθεστώς της Βορείου Κορέας με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

«Σαφώς, αυτός θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό» επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο το καθεστώς πρέπει να είναι έτοιμο να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κι όχι μόνο για το «πάγωμα» του πυρηνικού του προγράμματος, υπογράμμισε λίγο πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

«Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με εκείνον της Κίνας, είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Και θα προσέθετα σύντομα ότι εμείς εκπληρώσαμε το δικό μας μέρος, αποσύραμε τα πυρηνικά μας όπλα από την κορεατική χερσόνησο. Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει επίσης τα (πυρηνικά) της όπλα». «Αυτός είναι ο στόχος μας, ο μοναδικός μας στόχος» επανέλαβε ο Ρεξ Τίλερσον. «Είμαστε ξεκάθαροι με τους στόχους μας» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την κατάρρευση του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της χερσονήσου. Επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Πεκίνο: Ο διάλογος η μοναδική καλή επιλογή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουανγκ Γι προέβαλε σήμερα από τον ΟΗΕ τον «διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ως την «τη μοναδική καλή επιλογή» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της.

«Το να διευθετήσουμε με ειρηνικό τρόπο το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μοναδική καλή επιλογή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προσερχόμενος στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε την αναγκαιότητα «της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την παραμονή σε ισχύ του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» προκειμένου να «αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή.

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου για «πάγωμα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

Η χρήση βίας οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι «η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ είπε: «Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς».

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει σοβαρά» τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η χρήση βίας δεν επιλύει τις διαφορές και θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές», προειδοποίησε. Τόνισε μάλιστα ότι «η μοναδική σωστή επιλογή, που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη», είναι η επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και «της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών» ώστε, όπως είπε, «να αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνουο να «παγώσουν» τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

Η έλλειψη επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ είναι επικίνδυνη

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διατύπωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ την ανησυχία του για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα είναι επικίνδυνη» επισήμανε ενώπιον του συμβουλίου των 15 κρατών μελών. «Πρέπει να αποφύγουμε τις λάθος κρίσεις και τις παρανοήσεις. Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα προκειμένου να προλάβουμε τη σύρραξη και να επιτύχουμε τη βιώσιμη ειρήνη».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων