ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για σφοδρή σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα (Vid)

Ντόναλντ Τραμπ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για σφοδρή σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα (Vid)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters την Πέμπτη 27 Απριλίου ότι «μια σφοδρή σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανή εν μέσω της αντιπαράθεσης για τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα, αλλά ο ίδιος θα προτιμούσε μια διπλωματική λύση στη διαμάχη».

«Υπάρχει μια πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια σημαντική, μείζονα σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ στο Reuters σε συνέντευξή του στο Οβάλ Γραφείο πριν από τη 100η ημέρα της θητείας του το Σάββατο.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι παρόλο που προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, ο ίδιος επιθυμεί να επιλύσει ειρηνικά την κρίση με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι πολλοί Αμερικάνοι Πρόεδροι, ένα μονοπάτι που τονίζει ο ίδιος και η διοίκησή του, προετοιμάζουν σχεδιάζοντας μια σειρά από νέες οικονομικές κυρώσεις αποσύροντας τη στρατιωτική επιλογή από τα σχέδια.

Πιέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τίλερσον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα ασκήσει πιέσεις σήμερα 28 Απριλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα διεθνούς αποκλεισμού της Βόρειας Κορέας, στην περίπτωση κλιμάκωσης των προκλήσεων μέσω μιας νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης, ή της πραγματοποίησης της έκτης πυρηνικής δοκιμής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τίλερσον στον ΟΗΕ από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, ενώ θα προεδρεύσει σε διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η σημερινή υπουργική διάσκεψη ακολουθεί το μεσημεριανό γεύμα της προηγούμενης Δευτέρας που έγινε στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν, ο Τραμπ ξεκαθάρισε προς τους πρεσβευτές ότι ο ίδιος θα είναι ο Αμερικανός ηγέτης που θα επιλύσει το πρόβλημα με την Πιονγιάνγκ, ενώ θα είναι ιδανικό, αυτό να γίνει με ειρηνικό τρόπο. «Τώρα βρίσκονται στη φάση κατά την οποία επεξεργάζονται τις επιλογές τους, αναφορικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν αυτό. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μία στρατιωτική λύση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Από την άλλη μεριά, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Τραμπ επικεντρώνει την στρατηγική της για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής σκληρότερων οικονομικών κι εμπορικών περιορισμών. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκο, η απαγόρευση διεθνών πτήσεων στον κρατικό αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας, η διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία της, αλλά και η επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες που συνεργάζονται με τον Πιονγιάνγκ, είχαν δηλώσει πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την άσκηση πιέσεων κατά της Καμπότζης του Λάος και της Μαλαισίας, που διατηρούν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα. Το πλαίσιο αυτό άσκησης πιέσεων προς τις παραπάνω χώρες ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στοχεύει στην υποβάθμιση των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ή στη συνολική διακοπή τους, ώστε να εδραιωθεί ο διεθνής αποκλεισμός της Βόρειας Κορέας.

Οι ΗΠΑ ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά το μήνα που διανύουμε, ενώ σε προκαταρκτικό σημείωμά τους προς τα μέλη του αναφερόμενου οργάνου για τη σημερινή σύσκεψη υπάρχει η παρότρυνση για να «επιδείξουν αποφασιστικότητα και ν' αντιδράσουν στην κλιμάκωση των προκλήσεων, με πιο σκληρά μέτρα». Σύμφωνα με την ανάλυση διπλωματών του ΟΗΕ, ως κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας θεωρούνται η δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου ή η πραγματοποίηση μιας νέας πυρηνικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Τόνερ εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο Τίλερσον θα ασκήσει σήμερα πιέσεις, προκειμένου η διεθνής κοινότητα ν' ορθώσει το ανάστημά της, κατά της Βόρειας Κορέας. «Είναι βέβαιο ότι έχουμε μιλήσει πολύ για το ρόλο που μπορεί να έχει η Κίνα... πρόκειται για συστατικό στοιχείο της νέας στρατηγικής, η οποία ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο προσπαθώντας να τους πείσει να κάνουν περισσότερα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι μια διεθνής προσπάθεια¨, δήλωσε ο Τόνερ στους δημοσιογράφους.
Ενημέρωση στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Ασφαλείας θα κάνει κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Πριν από την υπουργική διάσκεψη ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τους υπουργούς των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, ενώ αμέσως μετά, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Η Κίνα από την πλευρά της τάσσεται παραδοσιακά υπέρ του διαλόγου για την «επίλυση του προβλήματος στη Βόρεια Κορέα».

«Οι ΗΠΑ απαιτούν από τη Βόρεια Κορέα την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της και μετά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Το Πεκίνο υποστηρίζει πρώτα τη διεξαγωγή συνομιλιών και μετά τη λήψη μέτρων», σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του ΟΗΕ.

Η πορεία των γεγονότων δηλώνει τη βαρύτητα του ρόλου που αποκτά η Κίνα προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα επιτρέψουν την ειρηνική εκτόνωση της κρίσης.

Από την άλλη μεριά, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας φαίνεται να δοκιμάζονται με σημεία διπλωματικού ενδιαφέροντος την κάλυψη του οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD σε νοτιοκορεατικό έδαφος, αλλά και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας (KORUS) την οποία θέλει να επαναδιαπραγματευτεί ή να καταργήσει ο Τραμπ.

Στο επίπεδο της περιφερειακής γεωπολιτικής δυναμικής, τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία, είναι αντίθετες στη χρήση πολεμικών μέσων από τις ΗΠΑ, καθώς θα κληθούν ν' αντιμετωπίσουν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες μιας πολεμικής αντεπίθεσης της Πιονγιάνγκ.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων