O Τραμπ τελειώνει το Obamacare: Πέρασε το ψήφισμα υπέρ της κατάργησής του

Newsroom Newsroom

O Τραμπ τελειώνει το Obamacare: Πέρασε το ψήφισμα υπέρ της κατάργησής του

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην οποία οι ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε τελικά ένα ψήφισμα που προβλέπει την ακύρωση και την αντικατάσταση του εμβληματικού νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση του Μπαράκ Ομπάμα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως… ρεβάνς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το κείμενο στη σημερινή (4/5) ψηφοφορία εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας, με οριακή πλειοψηφία, ήτοι 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, καθώς όλοι οι δημοκρατικοί και περίπου είκοσι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν «όχι». Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Τραμπ: Θα τελειώσω το Obamacare

Αργότερα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας μια «απίστευτη νίκη», μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία.

Ο Τραμπ, περιστοιχισμένος από ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο των ρεπουμπλικάνων θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο. Επισήμανε μάλιστα πως είχε «πει εδώ και καιρό» πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, χαρακτηρίζοντάς το «μια αποτυχία» και «νεκρό».

«Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμα πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα — κατά τον όρο που χρησιμοποίησε — στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

Το Κογκρέσο απέτρεψε την παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών ως την 30ή Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε, σε κλίμα σχετικής συναίνεσης, έναν νόμο για τις ομοσπονδιακές δημόσιες δαπάνες που αποκλείει το ενδεχόμενο να «παραλύσει» το Δημόσιο ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το νόμο πριν από την αυριανή προθεσμία. Αυτός εγκρίθηκε, δε, από τη Γερουσία με 79 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, την επομένη της έγκρισής του με 309 ψήφους υπέρ έναντι 118 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν απομένει έτσι πλέον παρά η υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Ο νόμος αυτός αποτελεί καρπό μακροσκελών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και τους δημοκρατικούς. Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά διατηρεί αρκετές δαπάνες που θεωρούνταν προτεραιότητες των δημοκρατικών.

Οι δημοκρατικοί θεωρούν πως κατάφεραν με αυτό το μπρα-ντε-φερ να εμποδίσουν την ένταξη στον νόμο αυτόν μέτρων που αποτελούσαν προτεραιότητες του Τραμπ, όπως η ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αλλά ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι υπέστη οποιαδήποτε ήττα και τονίζει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν αισθητά σε σχέση με πέρυσι, ενώ το κείμενο επιτρέπει την εκταμίευση νέων πιστώσεων για την ενίσχυση η την συντήρηση των μεθοριακών υποδομών.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια των πιστώσεων για την ασφάλεια στα σύνορα», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν και πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί «αξιοσημείωτη επιτυχία» για το πολιτικό του στρατόπεδο.

Στη Γερουσία χρειάζονταν 60 ψήφοι επί του συνόλου των 100, κάτι που έδωσε ειδικό βάρος στους δημοκρατικούς στη διαπραγμάτευση, αφού οι ρεπουμπλικάνοι δεν διαθέτουν παρά 52 έδρες.

Από το ένα και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια που προβλέπεται να δαπανηθεί φέτος, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει περίπου 600 δισεκατομμύρια.

Ο Τραμπ προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι θα δοθεί μια πολύ πιο σκληρή μάχη για το οικονομικό έτος 2018, το οποίο ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, υπονοώντας ότι δεν θα διστάσει να επιτρέψει δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν προκειμένου να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δημοκρατικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved