ΚΟΣΜΟΣ

Βανουάτου: Σοκ σε φυλή μετά την απόσυρση του πρίγκιπα Φίλιππου - Τον θεωρούν γιο θεού τους

Βανουάτου: Σοκ σε φυλή μετά την απόσυρση του πρίγκιπα Φίλιππου - Τον θεωρούν γιο θεού τους

Σοκαρίστηκαν και απογοητεύτηκαν...

Η απόσυρση του πρίγκιπα Φίλιππου της Βρετανίας από τις βασιλικές του υποχρεώσεις βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου την Πέμπτη, όμως οι πιο πιστοί και πιο μακρινοί του ακόλουθοι ενημερώθηκαν μόλις σήμερα.

Τα μέλη μιας φυλής στο σύμπλεγμα νησιών Βανουάτου σοκαρίστηκαν και απογοητεύτηκαν σήμερα όταν ανακάλυψαν ότι ο άνδρας στον οποίο προσεύχονται, θεωρώντας τον γιο ενός προγονικού τοπικού βουνίσιου Θεού μάλλον δεν θα επισκεφθεί ξανά το νησάκι τους στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Βρετανός πρίγκιπας, που ανακοίνωσε ότι θα πάψει να ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις από το φθινόπωρο είτε μόνος είτε στο πλευρό της συζύγου του Ελισάβετ, είναι μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού Γιουνάνεν στο νησί Τάνα. Οι χωρικοί προσεύχονται στον 95χρονο πρίγκιπα καθημερινά, ζητώντας του να ευλογήσει τις φυτείες μπανάνας.

«Αν έρθει κάποια ημέρα, ο λαός δεν θα είναι πια φτωχός, δεν θα υπάρχουν ασθένειες, χρέη και ο κήπος θα είναι ολάνθιστος», δήλωσε ο φύλαρχος Τζακ Μαλία.

Οι χωρικοί έχουν αρκετές φωτογραφίες του πρίγκιπα Φίλιππου, μεταξύ αυτών και μία από το 1980 στην οποία φαίνεται να κρατά ένα μπαστούνι που έφτιαξαν για εκείνον και του έστειλαν στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει πει ότι μια ημέρα θα έρθει και θα μας επισκεφθεί», εξήγησε ο Μαλία. «Ακόμη πιστεύουμε ότι αν θα έρθει. Αν δεν έρθει, οι φωτογραφίες που κρατώ δεν θα σημαίνουν τίποτε».

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο ανοιχτόχρωμος γιος του θεού του βουνού ταξίδεψε πέρα από τη θάλασσα για να αναζητήσει μια ισχυρή και πλούσια γυναίκα για να παντρευτεί.

Ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι ο Φίλιππος συνδέθηκε με το μύθο τη δεκαετία του 1960, όταν το Βανουάτου ήταν αγγλογαλλική αποικία. Τότε οι χωρικοί είναι πιθανό να είδαν πορτρέτα του Φίλιππου και της βασίλισσας Ελισάβετ σε κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα. Η άποψη ότι ο Φίλιππος είναι πραγματικά ο γιος του θεού του βουνού ενισχύθηκε το 1974, όταν μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βανουάτου.

Ο Μαλία εξήγησε ότι ο Φίλιππος έχει πει στους χωρικούς να μην παίρνουν ποτέ χρήματα από τους ανθρώπους που επισκέπτονται το χωριό τους, αλλά ότι μπορούν να δέχονται τρόφιμα, όπως ρύζι, για να τα μοιράζονται.

Είναι κάπως ειρωνικό που ο πρίγκιπας Φίλιππος θεωρείται θεός από μια πρωτόγονη κοινότητα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βρετανία, καθώς είναι διαβόητος για τα πολιτικά μη ορθά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς εναντίον αλλοδαπών.

Κάποτε συνέστησε στους Βρετανούς φοιτητές να μην μένουν πολύ καιρό στην Κίνα γιατί κινδυνεύουν να γίνουν «σχιστομάτηδες», ενώ σε ένα ταξίδι στην Αυστραλία ρώτησε τους Αβορίγινες αν εξακολουθούν να ρίχνουν βέλη ο ένας στον άλλο.

Σχετικές ειδήσεις