ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκηπας Φίλιππος ο Έλληνας: Το πάθος του για τη βασίλισσα Ελισάβετ και οι παροιμιώδεις γκάφες του

Πρίγκηπας Φίλιππος ο Έλληνας: Το πάθος του για τη βασίλισσα Ελισάβετ και οι παροιμιώδεις γκάφες του

Όσο προσεκτική είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β,΄ τόσο αδέξιος και γκαφατζής είναι ο 95χρονος πρίγκηπας Φίλιππος, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα σήμερα 4 Μαΐου από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ θα πάψει να ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις από το φθινόπωρο, λίγο πριν γιορτάσει τα 96α γενέθλιά του στις 10 Ιουνίου.

Ο δούκας του Εδιμβούργου κατέρριψε το 2009 το ρεκόρ μακροβιότητας των βασιλικών συζύγων στη Βρετανία το οποίο κατείχε η Σαρλότ, η σύζυγος του Γεωργίου Γ'.

Ήδη από τα 95α γενέθλια του είχε εκφράσει την επιθυμία να περιορίσει τη συμμετοχή του στις βασιλικές υποχρεώσεις λέγοντας ότι «έκανε το καθήκον του».

Γερμανικής καταγωγής, ο Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας γεννήθηκε στην Κέρκυρα πάνω σε ένα τραπέζι στην κουζίνα των Ανακτόρων του Μον Ρεπό στις 10 Ιουνίου 1921. Στην ηλικία των 18 μηνών μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά για πορτοκάλια σε βρετανικό πλοίο μαζί με τους γονείς του και τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ακολουθώντας την οικογένεια στην εξορία, ενώ ο θείος του, ο βασιλιάς της Ελλάδας, είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση.

121819

Μοναχικά παιδικά χρόνια

Στη συνέχεια γνωρίζει μοναχικά και ταραγμένα παιδικά χρόνια, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Η μητέρα του, καταθλιπτική, νοσηλεύεται και στη συνέχεια εντάσσεται στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο πατέρας του πήγε να ζήσει στο Μονακό. Οι αδελφές του παντρεύονται Γερμανούς, ένας εκ των οποίων είναι αξιωματούχος των ναζί.

enhanced buzz 2442 1404675591 42

Συγγενείς πήραν κοντά τους τον Φίλιππο και φροντίζουν για την εκπαίδευσή του πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό και λάβει ενεργά μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φίλιππος είναι 18 ετών όταν πρωτοσυναντά την Ελισάβετ, η οποία παρότι είναι 13 χρονών ερωτεύεται τον όμορφο αξιωματικό.

Philip 598665


Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. 'Ομως η "Lilibet" τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.

Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι 'αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του. Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

image

«Ο βράχος μου»

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι αυτό.

Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Ουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή. Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. «Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα», είχε δηλώσει.

Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το «πολιτικά ορθό» τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά. Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: «Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;». Σ' ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: «Είσαι πάρα πολύ παχύς».

61882

Ο Φίλιππος όταν εκφράζεται, δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, και η βασίλισσα δεν τον ψέγει γι αυτό, ούτε οι βρετανοί πολίτες που θεωρούν ότι ο πρίγκιπας δίνει μια χροιά χαλαρότητας στη μοναρχία, ενώ του αναγνωρίζουν την αφοσίωσή του στην Ελισάβετ Β'.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στον Φίλιππο προήλθε, πάντως, από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: «Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου»…

161221201957 prince philip and queen 1976 restricted super 169

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων