ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Δημοσκόπηση-ρεκόρ για τις επιλογές Μακρόν – Ποιον θέλουν οι Γάλλοι για πρωθυπουργό

Εκλογές Γαλλία: Δημοσκόπηση-ρεκόρ για τις επιλογές Μακρόν – Ποιον θέλουν οι Γάλλοι για πρωθυπουργό

Εκλογές Γαλλία 2017: Το 76% των Γάλλων έχει θετική γνώμη για την λίστα των υποψηφίων που παρουσίασε χθες το κίνημα La Republique en Marche! του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Atlantico και Harris Interactive που δόθηκε στην δημοσιότητα από το RMC.

Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιλογή της λίστας των 428 υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, με το 50% των γυναικών και το 52% προσώπων που δεν έχουν ποτέ λάβει θέση αιρετού, είναι «μάλλον θετική». Μεταξύ των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν, αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 92%. Μόνο το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί την επιλογή «μάλλον αρνητική».

Ως προς την απόφαση της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν να μην χρίσει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, αλλά και να μην παρουσιάσει υποψήφιο στην περιφέρειά του, το 67% θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι «μάλλον συνεπής προς την στάση της La Republique en Marche! , ενώ το 33% ότι είναι «μάλλον αντιφατική».

Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν έχει «ένα καλό πρόγραμμα για τις βουλευτικές εκλογές», το 35% θεωρεί ότι «δεν έχει καλό πρόγραμμα» και το 26% δεν έχει άποψη.

Καμία πολιτική προσωπικότητα από έξι ονόματα που προτείνονται για την θέση του πρωθυπουργού δεν ξεχωρίζει στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι πρώτος με 15% των ψήφων (18% μεταξύ των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν) και ακολουθεί ο Ζαν-Λουί Μπορλού με 10%, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με 8%, η Σιλβί Γκουλάρ με 6%, ο Ρισάρ Φεράν με 5% και ο Εντουάρ Φιλίπ με 4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις