Γερμανία: «Τελεσίγραφο» στις επιχειρήσεις να διορίσουν περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις

Γερμανία: «Τελεσίγραφο» στις επιχειρήσεις να διορίσουν περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις

«Τελεσίγραφο» δύο ετών στις γερμανικές επιχειρήσεις να διορίσουν περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία τους, έστειλε η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ, προειδοποιώντας πως αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα εισάγει μέσω νόμου υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

«Δίνω έναν χρόνο στον οικονομικό τομέα για να διευθετήσει το θέμα αυτό μόνος του», δήλωσε η υπουργός, η οποία ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μιλώντας στον όμιλο εφημερίδων Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

«Αν μέχρι τότε δεν γίνει τίποτε, θα επέμβουμε διά του νόμου», πρόσθεσε, καθώς η Γερμανία υπολείπεται πολύ στον τομέα της απασχόλησης των γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης.

Από τον Ιανουάριο 2016, περισσότερες από 100 μεγάλες εισηγμένες γερμανικές επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 30% στο συμβούλιο επίβλεψής τους, που ελέγχει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Ο νόμος είχε επιβληθεί από την Μέρκελ μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως στα διευθυντήρια των επιχειρήσεων -τον περιορισμένο κύκλο γύρω από το αφεντικό- η αναλογία των γυναικών παραμένει μικρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου DIW, το ποσοστό των γυναικών στα διευθυντήρια των 106 μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων ήταν πέρυσι μόλις 6,5%.

Πηγή: ΑΠΕ