ΚΟΣΜΟΣ

Paradise Papers Ονόματα: Αυτοί είναι οι πολιτικοί και οι επώνυμοι που… έχουν χάσει τον ύπνο τους!

Paradise Papers Ονόματα: Αυτοί είναι οι πολιτικοί και οι επώνυμοι που… έχουν χάσει τον ύπνο τους!

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η δημοσίευση 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων με πληροφορίες για τις παράκτιες εταιρείες που είχαν ιδρύσει σε 19 φορολογικούς «παραδείσους» κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εταιρείες, ποδοσφαιρικές ομάδες, σταρ και αθλητές, ακόμη και δύο βασίλισσες!

ΠΟΙΟΥΣ «ΚΑΙΝΕ» ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ 19 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ»

Στα ονόματα των «πελατών» νομικής εταιρείας με ειδικότητα τη σύσταση offshore περιλαμβάνονται οι βασίλισσες της Βρετανίας και της Ιορδανίας, υπουργοί των ΗΠΑ, ο Βρετανός πιλότος της Φόρμουλα 1, Λούις Χάμιλτον, ο Μπόνο των U2, η Μαντόνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πολλές εταιρείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας κ.λπ.

Οι Έλληνες

Στα αρχεία της, η δικηγορική εταιρεία Appleby, με έδρα στις Βερμούδες, που ειδικεύεται στη σύσταση offshore, περιλαμβάνει και 252 διευθύνσεις στην Αττική.

Οι διευθύνσεις αντιστοιχούν σε πρόσωπα που, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνουν τα 130 - πρόκειται κυρίως για εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ορισμένα από τα πρόσωπα που συνδέονται με τις παράκτιες εταιρείες είχαν απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές για φοροδιαφυγή.

Διαβάστε περισσότερα για τα ονόματα των Ελλήνων που υπάρχουν στις λίστες με τις offshore ΕΔΩ.

Οι «διάσημοι» πελάτες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας: Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αποκάλυψε πως η οικογένεια του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ διαθέτει 11 offshore εταιρείες. Οι δυο γιοι του πρωθυπουργού, Μπουλέντ και Ερκάμ Γιλντιρίμ, έχουν 5 offshore στη Μάλτα κι άλλες 4 διαχειρίζονται τα ανίψια του πρωθυπουργού.

Ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Λούις Χάμιλτον, ένας από τους πιο πλούσιους αθλητές στον κόσμο, χρησιμοποιούσε ένα εταιρικό σχήμα στο Νησί του Μαν (φορολογικό παράδεισο στη Βρετανία) και εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω των οποίων «πέρασε» στη Βρετανία το πανάκριβο αεροσκάφος του από τον Καναδά, το 2013 (αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων στερλινών), χωρίς να καταβάλει το φόρο 3,3 εκατομμυρίων στερλινών που αναλογούσε. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Βρετανός πιλότος της Φόρμουλα έχει χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους για να «κρύψει» περιουσιακά στοιχεία 130 εκατομμυρίων στερλινών (147 εκατομμυρίων ευρώ).

Ο Μπόνο των U2, που αναφέρεται ως κάτοχος offshore, δήλωσε ότι αν βρεθούν παρανομίες στην επένδυσή του σε πολυκατάστημα της Λιθουανίας - για το οποίο αναφέρεται φοροδιαφυγή - είναι έτοιμος να επανορθώσει και τόνισε ότι είναι υπέρ της αποκάλυψης των φοροφυγάδων.

Βερμούδες: Ο «παράδεισος»

Οι Βερμούδες, όπου εδρεύει η νομική εταιρία Appleby, αποτελούν έναν εκ των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων του κόσμου, καθώς φορολογούν με 0% τα εισοδήματα, ενώ μηδενική είναι η φορολογία των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιρειών. Οι Βερμούδες είναι υπερπόντια βρετανική κτήση με 64.000 κατοίκους.

Σχετικές ειδήσεις