ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Ερντογάν: Τον είχαν βάλει ως εχθρικό στόχο σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία!

Έξαλλος ο Ερντογάν: Τον είχαν βάλει ως εχθρικό στόχο σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία!

Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν

Την απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Νορβηγία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρόμενος για έναν νορβηγικό πίνακα με εχθρικούς στόχους στον οποίο υπήρχε, όπως υποστήριξε, φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ και το δικό του όνομα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν ως εξής: «Χθες προέκυψε ένα θέμα στην Νορβηγία. Ανήρτησαν έναν πίνακα των εχθρών. Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε φωτογραφία του Ατατούρκ και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο. Την ώρα που αυτό έγινε γνωστό, ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός μας αρμόδιος για την ΕΕ, ήταν καθ' οδόν προς Καναδά. Με κάλεσαν. Με ενημερωσαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, ότι συμμετέχουμε με 40 στρατιώτες και ότι αποφάσισαν να τους αποσύρουν. Απάντησα και βέβαια να το κάνετε άμεσα μην περιμένετε καθόλου. Ακόμη κι αν αποσυρθούν οι εν λόγω στόχοι, να αποσυρθούν άμεσα οι 40 στρατιώτες μας. Δεν νοούνται τέτοια συμμαχία και τέτοιoı σύμμαχοι».

Το ΝΑΤΟ ζητά συγγνώμη από την Άγκυρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από την Τουρκία έπειτα από το «περιστατικό» που σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης της Ατλαντικής συμμαχίας στη Νορβηγία.

«Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε γραπτή δήλωσή του.

Το πρόσωπο, που εμπλέκεται στην υπόθεση και είναι ένας πολιτικός εργολάβος που είχε προσληφθεί από τη Νορβηγία και όχι εργαζόμενος του ΝΑΤΟ, αποσύρθηκε αμέσως από την άσκηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Έγκειται στις νορβηγικές Αρχές να αποφασίσουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του, πρόσθεσε.

«Η Τουρκία είναι ένας προσφιλής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποιός συμβάλλει σημαντικά στη συμμαχική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το νορβηγικό υπουργείο άμυνας και το νατοϊκό Joint Warfare Center στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σχετικές ειδήσεις