ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πώς και πότε αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση

Γερμανία: Πώς και πότε αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση

Γερμανικές Εκλογές 2017 | Ειδήσεις: Περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εφόσον βεβαίως το SPD αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές.

Με τα σημερινά δεδομένα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές αρχές και την Παρασκευή το SPD θα αποφασίσει εάν θα μπει σε διερευνητικές συνομιλίες ή όχι.

Σε περίπτωση θετικής απόφασης, υπολογίζεται ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση σε διευρυμένο κύκλο, με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες και το χρονοδιάγραμμα.

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και περίπου δύο εβδομάδες μετά το SPD θα διοργανώσει συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστεί εάν πρέπει να περάσουν στο επόμενο στάδιο, εκείνο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν και επί του ενδεχόμενου αποτελέσματος των συζητήσεων, πριν δηλαδή από την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας. Εάν καταψηφίσουν, υπάρχουν τρεις επιλογές: είτε νέα προσπάθεια για συνασπισμό «Τζαμάικα», είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε νέες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μήπως κυβέρνηση μειοψηφίας;

Το SPD φοβάται ότι η ανανέωση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας με τις χριστιανικές ενώσεις, που έχει επαναληφθεί δύο φορές από το 2005 θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία και θέλει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ad hoc υποστήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία. «Υπάρχουν στην Ευρώπη μεγάλες προσδοκίες για επείγουσες υποθέσεις», έχει πει.

Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα προτιμήσει, εάν της τεθεί, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Ρήγμα εμπιστοσύνης

Οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών πάντως δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς: οι σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από την Δευτέρα, όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η κίνηση θα βαρύνει αναμφίβολα στις συνομιλίες, παραδέχθηκε ο Κάρστεν Λίνεμαν, στέλεχος της CDU.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ τριών προέδρων κομμάτων που βγήκαν αποδυναμωμένα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εν μέσω της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει στόχος εσωκομματικών επικρίσεων για την μεταναστευτική της πολιτική, ο Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανταρσία στο εσωτερικό της CSU που διεκδικεί την ηγεσία, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δίνει τη εντύπωση προέδρου με αναστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις