ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο

Συρία: Τουλάχιστον 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) γνωστοποίησε την Τρίτη (23/1) ότι περίπου 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το Σάββατο, όταν εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, στο μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού.

Οι επιδρομές αυτές ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ουάσιγκτον προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση εν μέσω της επιχείρησης που διεξάγει εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία και να δώσει την έμφαση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πρόσφατα ότι θα διατηρήσουν επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχους να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ανασυνταχθεί και να εμφανιστεί ξανά το ΙΚ, να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή και να ασκηθεί πίεση για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία μέσω μιας διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτά τα «πλήγματα ακριβείας» ήταν αποτέλεσμα μιας «εκτεταμένης συλλογής πληροφοριών για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε ένα αρχηγείο και κέντρο ελέγχου και διοίκησης του ΙΚΙΛ σε μια τοποθεσία υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του ΙΚΙΛ στο διεκδικούμενο μέσο τμήμα της Κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνασπισμός την Τρίτη, στην οποία χρησιμοποιείται το ακρώνυμο της παλιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε).

Οι επιδρομές έγιναν κοντά στην Ας Σάφα της Συρίας και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 145 ως 150 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βοήθησαν στον εντοπισμό και την παρατήρηση των στόχων.

Η Τουρκία θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της κυβέρνησης της Συρίας αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ασφάλειά της, δήλωσε ένας υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης την Τρίτη, τέταρτη ημέρα της αεροπορικής και χερσαίας τουρκικής επιχείρησης εναντίον των YPG με τη συνεργασία σύρων ανταρτών του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα έχουν αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας και προτρέπουν την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή την επιχείρηση, η οποία βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας» και έχει στόχο να συντριβούν οι κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή Αφρίν, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Οι εταίροι μας των ΣΔΔ σημειώνουν ακόμη πρόοδο και κάνουν θυσίες καθημερινά, και μαζί όλοι μας εντοπίζουμε, στοχοθετούμε και σκοτώνουμε τους τρομοκράτες του ΙΚΙΛ που έχουν σκοπό να διατηρήσουν την εξτρεμιστική παρουσία τους στην περιοχή», ανέφερε ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζέιμς Τζάραρντ, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο συνασπισμός υπολόγιζε πρόσφατα ότι απομένουν λιγότεροι από 1.000 τζιχαντιστές του ΙΚ σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τονίζει όμως πως η οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί απειλή.

ΑΠΕ, Reuters