Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Δολοφονία Ρόδος: Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για…

Καιρός τώρα: Χιονίζει στην Πάρνηθα - Δείτε live εικόνα

Ξεκίνησε και πάλι η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο…

Τσίπρας στη Βουλή: Καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν «Ναι σε όλα»

Για αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η σκληρή…

Κρατούμενος για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου: Πήρε το ελάχιστο από αυτό που του άξιζε

«Ο φύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα,…

Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή ο 19χρονος Αλβανός - Έρευνα για το ξυλοδαρμό του

Σε άλλη φυλακή μεταφέρεται ο 19χρονος αλβανικής…

Νταβός - Μέρκελ: Η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει στην λύση των διεθνών προβλημάτων

Νταβός - Μέρκελ: Η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει στην λύση των διεθνών προβλημάτων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τετάρτη (24/1) από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει ως ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων, παρά την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «δηλητήριο» τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, ενώ τόνισε ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί την ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς ωστόσο την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Γερμανία, η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω, παραδέχθηκε ωστόσο ότι αποτελεί ένα δηλητήριο, ειδικά όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.

«Σε μας στην Γερμανία δημιουργήθηκε πρώτα λόγω της ευρωκρίσης, διότι υπήρχε η εντύπωση ότι άλλοι μπορεί να ζούσαν σε βάρος μας και έπειτα λόγω της μετανάστευσης, όπου υπήρχε η εντύπωση ότι κάτι μας αφαιρείται. Εάν αυτό συμπίπτει με οικονομική αδυναμία και με υψηλή ανεργία, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αυτή η δύναμη του λαϊκισμού, η οποία λέει "μόνο εμείς" και οι "άλλοι", οι οποίοι είναι πρώτα οι ξένοι και μετά κάποιες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Ένα θέμα π.χ. στην ευρωκρίση ήταν να λέμε "οι Έλληνες είναι έτσι", "οι Γερμανοί είναι τσιγγούνηδες και οι Έλληνες είναι εντελώς διαφορετικοί"», είπε η Μέρκελ και, αντιδρώντας σε σχόλιο από το ακροατήριο, ανέφερε αστειευόμενη: «Το τσιγγούνηδες το είπα ήδη (ενν. για τους Γερμανούς), τελείωσα με την λιτότητα».