ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός: Επί τάπητος οι προτάσεις Νίμιτς

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός: Επί τάπητος οι προτάσεις Νίμιτς

Στη σκιά των αντιδράσεων στο εσωτερικόχωρών και με τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί, συναντώνται στο Νταβός της Ελβετίας ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του.

Προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και οι προσδοκίες

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους για να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες, ωστόσο, το Σκοπιανό είναι εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Στην ατζέντα των δύο πρωθυπουργών βρίσκονται οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν και να αναλυθούν, με στόχο να γίνουν έστω και μικρά βήματα προόδου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης και φαίνεται πως ποντάρουν σε αυτό για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

«Η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ωστόσο, οι ενστάσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και τα συλλαλητήρια χαμηλώνουν τους τόνους και αυτομάτως τις προσδοκίες.

Σχετικές ειδήσεις