ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ιταλία: Τα «Πέντε Αστέρια» διαψεύδουν ενδεχόμενη συνεργασία με την Λέγκα

Εκλογές Ιταλία: Τα «Πέντε Αστέρια» διαψεύδουν ενδεχόμενη συνεργασία με την Λέγκα

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων, διέψευσε το απόγευμα της Τετάρτης (24/1), ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι.

Ο βουλευτής των Πέντε Αστέρων και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Ρομπέρτο Φίκο, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με τη Λέγκα δεν πρόκειται να κάνουμε καμία συμμαχία. Είναι γενετικά και πολιτιστικά διαφορετικοί από εμάς, άρα είναι αδύνατον. Δεν θα συμμαχήσουμε με κανέναν. Δεν θα γίνει, επαναλαμβάνω, καμία συμμαχία».

Μέρος του Τύπου, είχε αναφερθεί σε ενδεχόμενη συνεργασία της Λέγκα με τους «πεντάστερους», αποδίδοντας την πρόθεση αυτή στον υποψήφιο πρωθυπουργό του κινήματος του Γκρίλο, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η όλη αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να βασιστεί σε έναν αριθμητικό, κυρίως, παράγοντα: στο ότι, δηλαδή, τα Πέντε Αστέρια, έως τώρα, συγκεντρώνουν το 28% της πρόθεσης ψήφου, η Λέγκα το 11,5%, και το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι» γύρω στο 7%. Κατά συνέπεια, μια συμπόρευση του κινήματος που ίδρυσε ο Γκρίλο με την Αριστερά (με την οποία υπάρχει ανοικτός διάλογος) δεν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ ενδεχόμενη συνεργασία με την Λέγκα, θα μπορούσε να φέρει τις δυο δυνάμεις πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Προς το παρόν, όμως, η επίσημη γραμμή των «πεντάστερων» είναι ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία συμμαχία και ότι όποια πολιτική δύναμη θελήσει, μετά τις εκλογές, μπορεί να τους στηρίξει κατά τις διάφορες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις