ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η Μέρκελ καταγγέλλει την άνοδο του αντισημιτισμού

Γερμανία: Η Μέρκελ καταγγέλλει την άνοδο του αντισημιτισμού

Η Άνγκελα Μέρκελ κατήγγειλε σήμερα, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, την επανεμφάνιση του αντισημιτισμού στη χώρα της, ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρειάζεται να προστατεύονται τα εβραϊκά κτίρια.

Είναι περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητο να θυμόμαστε τα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος επειδή «ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, και το μίσος του άλλου γενικά είναι περισσότερο επίκαιροι απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στο εβδομαδιαίο podcast της.

«Είναι αδιανόητο και είναι ντροπή να διαπιστώνουμε ότι κανένα εβραϊκό ίδρυμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αστυνομική προστασία, είτε πρόκειται για σχολείο είτε για παιδικό σταθμό ή συναγωγή», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει τη δημιουργία στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση μιας ειδικής θέσης επιτρόπου για ζητήματα αντισημιτισμού, εφόσον το συντηρητικό κόμμα της και οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι αρχές ανησυχούν για τις ενδείξεις ότι ο αντισημιτισμός σημειώνει άνοδο στη Γερμανία, προερχόμενος από τη μια πλευρά από τους κύκλους της άκρας δεξιάς, αλλά επίσης --και αυτό το φαινόμενο είναι πιο καινούριο-- από ορισμένους μετανάστες προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες στις οποίες το μίσος για τους εβραίους είναι ευρέως διαδεδομένο.

Πρόσφατη διαδήλωση στο κέντρο του Βερολίνου, στη διάρκεια της οποίας κάηκαν ισραηλινές σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της βουλησης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στη Γερμανία.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Από το 1996, η Γερμανία τιμά κάθε χρόνο την ημέρα αυτή τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Βερολίνο για το θέμα αυτό με μαρτυρίες επιζώντων των στρατοπέδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις