ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: «Ξέφυγε» και παρομοιάζει τον Πούτιν με τον Χίτλερ ο Τζόνσον - Τι απαντά η Μόσχα

Υπόθεση Σκριπάλ: «Ξέφυγε» και παρομοιάζει τον Πούτιν με τον Χίτλερ ο Τζόνσον  - Τι απαντά η Μόσχα

Την… παρατραβηγμένη από τα μαλλιά άποψη πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα της Ρωσίας, μέσω της διοργάνωσης του Μουντιάλ, σαν άλλος Αδόλφος Χίτλερ όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη ναζιστική Γερμανία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία θα φιλοξενήσει φέτος, τον Ιούνιο και το Ιούλιο, το Μουντιάλ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας συμφώνησε με έναν βουλευτή, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτήν την αθλητική διοργάνωση για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, συγκρίνοντας την με τους Ολυμπιακούς που έγιναν στο Βερολίνο το 1936.

«Ο χαρακτηρισμός σας για το τι θα συμβεί στη Μόσχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε όλες τις (αθλητικές) εγκαταστάσεις, ναι πιστεύω ότι ο παραλληλισμός με το 1936 είναι ασφαλώς σωστός», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

«Απαράδεκτος παραλληλισμός»

«Ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός της Ρωσίας και της χιτλερικής Γερμανίας είναι απαράδεκτος», απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον.

«Τέτοιου είδους παραλληλισμοί… είναι απαράδεκτοι και κατώτεροι του επικεφαλής ενός διπλωματικού σώματος ενός ευρωπαϊκού κράτους», υποστήριξε στη σελίδα της στο facebook η Ζαχάροβα.

«Ο Τζόνσον», όπως συμπλήρωσε, «έχει δηλητηριαστεί με μίσος και θυμό, σημειώνοντας ότι θεωρεί «τρομακτικό ότι αυτός εκπροσωπεί μια πυρηνική δύναμη».

«Η Ρωσία στοχοθέτησε τη Βρετανία διότι κατήγγειλε τις καταχρήσεις της»

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία διέπραξε την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία σε βρετανικό έδαφος διότι το Λονδίνο «κατήγγειλε επανειλημμένως» τις «καταχρήσεις» της.

«Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρό τους είναι πολύ απλός, διότι πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου, ενώ επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας σε βάρος αυτών των αξιών», επισήμανε ο Τζόνσον ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το είδαμε με τα δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής, στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία με τη συνενοχή της Ρωσίας: σε σύγκριση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, η Βρετανία ήταν η πιο ξεκάθαρη, η πιο επίμονη στο να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Πιστεύω ότι πιθανόν για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να διαπραχθεί αυτή η ενέργεια εδώ, στη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Ενώ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι όλα δείχνουν τη Ρωσία.

Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αυτή η επίθεση να διαπράχθηκε από Ρώσους πράκτορες ή πρώην πράκτορες που διέφυγαν του ελέγχου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι «το δίκτυο των ευθυνών οδηγεί αμείλικτα στην κορυφή του ρωσικού κράτους».

«Η Βρετανία, αν όχι οι ΗΠΑ, πίσω από την επίθεση»

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Βρετανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση εναντίον της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Η λογική λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου, σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα.

«Είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα, δεν κατηγορώ κανέναν, έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη», είπε ο Γερμάκοφ προτού αφήσει να εννοηθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρουν κάποια ευθύνη.

«Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», πρόσθεσε.

«Όποια στρατιωτική τοξική ουσία (και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Όμως στο Σάλσμπερι, δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση», κατέληξε.

Λαβρόφ: Η Βρετανία υπονόμευσε ηθελημένα τις διμερείς σχέσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε, τέλος, το Λονδίνο ότι «ηθελημένα επέλεξε να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις» με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ενώ απείλησε με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες «αντιρωσικές πρωτοβουλίες».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ηθελημένα να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις», τόνισε ο Λαβρόφ από το Τόκιο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο.

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί υπό τη μορφή νέων αντιρωσικών πρωτοβουλιών, φυσικά κανείς δεν έχει εγκαταλείψει την αρχή της ανταπόδοσης», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αντιδράσει «με ηρεμία» στην υπόθεση του Σκριπάλ, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια αναίσθητος σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι της Βρετανίας στις 4 Μαρτίου.

«Εκφράσαμε την ελπίδα οι Ιάπωνες φίλοι μας με τις επαφές που έχουν με τη Βρετανία να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν δύο σημεία», συνέχισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας:

«Πρώτον: πού βρίσκονται ο Σκριπάλ και η κόρη του; Δεύτερον: γιατί οι αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσαν ότι η έρευνα θα διαρκέσει μήνες και την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την ετυμηγορία της, χωρίς να αναμένει την απόφαση δικαστηρίου;».

Το Λονδίνο πιστεύει ότι η Ρωσία ζήτησε την επίθεση αυτή εναντίον του Σκριπάλ με έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας των Novitchok, ο οποίος παρασκευάστηκε, σύμφωνα με τους Δυτικούς, από τον ρωσικό στρατό.

Από την πλευρά του ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι η έρευνα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ ενδέχεται να διαρκέσει «εβδομάδες ή και μήνες».

Παράλληλα ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα ζητήσει να λάβει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με την υπόθεση.

«Θα ζητήσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας (προς τον ΟΑΧΟ). Είναι σωστά διατυπωμένες και απολύτως ξεκάθαρες (…). Να σας θυμίσω ότι έχουμε καταστρέψει όλα τα χημικά μας όπλα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί», επεσήμανε.

Σχετικές ειδήσεις