Πούτιν: «Να επικρατήσει η λογική» στην υπόθεση Σκριπάλ - Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πούτιν: «Να επικρατήσει η λογική» στην υπόθεση Σκριπάλ - Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Την ελπίδα να επικρατήσει η «κοινή λογική» στην υπόθεση Σκριπάλ, η οποία έχει προκαλέσει μια σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Μόσχας και χωρών της Δύσης, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αναμένουμε τη στιγμή όπου, τελικά, η κοινή λογική θα επικρατήσει και οι διεθνείς σχέσεις θα σταματήσουν να υφίστανται αυτή την τεράστια ζημιά που βλέπουμε αυτή την ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση αυτή έγινε την ίδια ώρα που στη Χάγη, στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, συζητείται η υπόθεση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε χθες (03/04) το βράδυ ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρος Πούτιν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τις συγχαρητήριες ευχές, που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επανεκλογής του ως Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επίσης, για τις προσπάθειές του υπέρ της ενότητας της Ορθοδοξίας, για την Κανονική άδεια που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να κτιστεί παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στον περίβολο της πρεσβείας της χώρας του στην Άγκυρα, καθώς και για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σεβασμό του ρωσικού λαού προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αφότου ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος και ο λαός του έλαβαν από αυτήν το χριστιανικό βάπτισμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο Πρόεδρος, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και την ετοιμότητα του Μακαριωτάτου για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών.

Τέλος, ευχήθηκε στον Παναγιώτατο ευφρόσυνο Άγιο Πάσχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντευχήθηκε στον Πρόεδρο Πούτιν και στο ρωσικό λαό Καλή Ανάσταση, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Στη συνέχεια, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του Προέδρου και για τη στήριξη που παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εκ της θέσεώς του συντονιστικό του ρόλο υπέρ της πανορθοδόξου ενότητος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο φροντίζει, σύμφωνα με την Κανονική και ποιμαντική του ευθύνη, για την ικανοποίηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών και των ρωσικής καταγωγής Ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες, κατά την εγκάρδια συνομιλία τους, αναφέρθηκαν και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε άλλη επίσκεψή του στην Τουρκία, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.