ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Πούτιν για την επίθεση με χημικά στη Συρία: Απαράδεκτες προβοκάτσιες και φήμες!

Έξαλλος ο Πούτιν για την επίθεση με χημικά στη Συρία: Απαράδεκτες προβοκάτσιες και φήμες!

Για «απαράδεκτες προβοκάτσιες και φημολογία», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα που πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Αλλά, ο ρωσικός στρατός «δεν έχει εντοπίσει ίχνη χημικής επίθεσης στην πόλη», μεταδίδει χαρακτηριστικά το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίαση, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει ωστόσο από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα.

Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Σύμφωνα, δε, με τον Ραφαέλ Πιτί, γιατρό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM), ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο, ίσως αέριο σαρίν, για να κατασκευασθεί ένα ισχυρό θανατηφόρο κοκτέιλ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή, ενώ οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού.

Αντ΄ αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

Σχετικές ειδήσεις