ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλησε το Παρίσι - Θεωρούνταν δυνητικός τρομοκράτης (photos)

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλησε το Παρίσι - Θεωρούνταν δυνητικός τρομοκράτης (photos)

Τη φωτογραφία του δράστη της χθεσινοβραδινής επίθεσης στο Παρίσι έδωσε στη δημοσιότητα η Le Parisien, δημοσιοποιώντας παράλληλα και πληροφορίες για τη ζωή του 21χρονου Khamzat Azimov, που θεωρούνταν δυνητικός τρομοκράτης για τις Αρχές της Γαλλίας.

Ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα συγκλονίζει από το βράδυ του Σαββάτου (12/05) τη Γαλλία όταν ο 21χρονος Khamzat Azimov σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο με ένα μαχαίρι λίγο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Από την σοκαριστική επίθεση σκοτώθηκε ένας πολίτης και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν, με δυο από αυτούς να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο νεαρός είχε γαλλική υπηκοότητα αλλά καταγωγή από την Τσετσενία, και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η «Le Parisien», ο Azimov έλαβε υπηκοότητα το 2010. Η οικογένειά του εγκατέλειψε τη Ρωσία στις αρχές του 2000 και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια. Η μητέρα του έγινε υπήκοος Γαλλίας το 2010 και ο Azimov, που ήταν ακόμη ανήλικος, έλαβε αυτόματα υπηκοότητα. Μέχρι και σήμερα, ο πατέρας του παραμένει Ρώσος πολίτης.

7713123 1030cc90 56bd 11e8 aba9 269965d92401 1 1000x625

Δύο φακέλους είχαν οι γαλλικές Αρχές για τον δράστη

Γνωστός στις γαλλικές Αρχές ως δυνητικός τρομοκράτης ήταν ο δράστης, σε βάρος του οποίου είχαν σχηματιστεί φάκελοι που τον χαρακτήριζαν τόσο πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια (φύλλο S) όσο και πιθανό κίνδυνο για ριζοσπαστικοποίηση (FSPRT), όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Le Monde και ο σταθμός BFMTV.

Συνελήφθη φίλος του

Η αστυνομία συνέλαβε στο Στρασβούργο κι ανέκρινε σήμερα έναν φίλο του δράστη. Ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997, την ίδια χρονιά που είχε γεννηθεί κι ο δράστης. Νωρίτερα η αστυνομία ανέκρινε τους γονείς του.

parisa2 768x512

Μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, φέρεται να τον απεικονίζει και δείχνει έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.

p2

Ηδη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας έχει ανοίξει έρευνα για την επίθεση, τόσο εξαιτίας του τρόπου που έδρασε ο 21χρονος, όσο και επειδή φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, ανακοινώνοντας ότι ένας από τους «στρατιώτες» της ήταν ο δράστης με το μαχαίρι.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή του», συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

paris

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

Οι αστυνομικοί τότε τον πυροβόλησαν.

Η σοκαριστική μαρτυρία δημοσιογράφου

Ο δημοσιογράφος Charles Pellegrin που βρισκόταν στο σημείο όπου επιτέθηκε ο άνδρας με το μαχαίρι έγραψε στο Twitter: «Είχα πάει με μία παράσταση κοντά στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού και μου είπαν αμέσως να πάω πίσω επειδή ένας «τρελός» επιτίθονταν με μαχαίρι. Μόλις γύρισα πίσω άκουσα δύο σειρήνες και δυο πυροβολισμούς. Στην συνέχεια μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως ο άνδρας μαχαίρωσε πολλούς τυχαίους περαστικούς στο σημείο».

Σχετικές ειδήσεις