ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεσπάθωσε» ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ: «Είστε κράτος τρομοκράτης»

«Ξεσπάθωσε» ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ: «Είστε κράτος τρομοκράτης»

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Τελ Αβίβ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για «αδικαιολόγητη επιθετικότητα στη Συρία» κι ότι προσπαθεί να εξωθήσει την ευρύτερη περιοχή σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο.

«Το Ισραήλ καλλιεργεί το φόβο και εξωθεί τη Μέση Ανατολή σε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή (13/05/2018) στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Τούρκος ηγέτης κατήγγειλε επίσης την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, η οποία έλαβε χώρα πριν από τρεις ημέρες, που την χαρακτήρισε επίθεση στην κυριαρχία του πολιορκημένου έθνους, που βρίσκεται πλέονν στο έβδομο χρόνο ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανέφερε η Ynetnews.com.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις πρόσφατες ενέργειες τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στο CNN ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ήταν ένα «τεράστιο λάθος». Επανέλαβε τη θέση του ότι «η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και ότι «όταν θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», θα ανοίξει εκεί μια τουρκική πρεσβεία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η απόφαση του Τραμπ απομονώνει περαιτέρω τις ΗΠΑ διπλωματικά. Είπε ότι αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι ΗΠΑ πρόκειται να «χάσουν συμμάχους».

Στα τέλη Μαρτίου, ο Τούρκος ηγέτης καταδίκασε έντονα μια "απάνθρωπη επίθεση" ισραηλινών στρατιωτών σε άοπλους παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, μια μέρα μετά τον φόνο 16 ισραηλινών στρατιωτών. Από τις 13 Μαΐου, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 53 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, παιδιών και δημοσιογράφων.

«Έχετε ακούσει οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για τη σφαγή που συνέβη χθες στη Γάζα από εκείνους που επικρίνουν την επιχείρηση Αφρίν;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην τουρκική στρατιωτική εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Ο Νετανιάχου έχει εδώ και χρόνια μέσα από το Twitter κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι «βομβαρδίζει αδιάκριτα άμαχο πληθυσμό».

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στα Άδανα, ο Ερντογάν δήλωσε απευθυνόμενος προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Εμείς [η Τουρκία] έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες, αλλά εσείς δεν ανησυχείτε για τρομοκράτες επειδή είστε οι ίδιοι ένα κράτος τρομοκράτης», σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet.

Πηγές πληροφοριών: BBC, Sputnik News

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις